Acesta a spus că regretă enorm decizia luată de guvernul său, menționând și că această acțiune va afecta economia austriacă, din cauza contramăsurilor românești ce vor apărea în viitor. De asemenea, a recunoscut că, deși Austria se confruntă cu probleme legate de migrație, excluderea României și Bulgariei din spațiul Schengen nu este o soluție și a făcut apel la dialog.

„Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu amenzi ca urmare a contramăsurilor românești.

Nu putem face față provocărilor din domeniul zborului și migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a scris Alexander Van der Bellen pe contul său de Twitter.

Gerhard Karner își susține punctul de vedere

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a făcut prima declarație după votul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Acesta și-a susținut în continuare punctul de vedere în legătură cu cei 100.000 de migranți care au intrat ilegal pe teritoriul țării, deși a recunoscut că majoritatea pleacă mai departe în alte țări ale Uniunii Europene. De asemenea, s-a arătat „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă.

Protest la adresa ambasadorului austriac în România

Odată cu blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen, ambasadorul Austriei a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), unde i s-a înmânat un protest, pe data de 8 decembrie.

„MAE respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ. Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen. Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm ca total inadmisibilă poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene. MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă. (…) MAE regretă consecințele nedorite pe care votul negativ exprimat de Austria le are asupra unității și coeziunii europene”, s-a arătat într-un comunicat de presă.