Kelemen Hunor: „România, în mod normal, de la 1 ianuarie intră în Spaţiul Schengen”

Kelemen Hunor a spus că, de 11 ani, aderarea României la Spațiul Schengen a fost amânată de unele state din alte considerente, ceea ce „este inacceptabil”, iar la 1 ianuarie 2023, țara noastră ar trebui să fie primită în spaţiul comunitar de liberă circulaţie.

„Ceea ce s-a întâmplat României este inacceptabil. În 2011, eram în Guvern când noi am primit raportul din partea Comisiei, după multe verificări, şi în acel raport scria că România îndeplineşte toate condiţiile pentru a intra în Spaţiul Schengen. Dar permanent au fost unii care au blocat intrarea noastră pe alte considerente, nimeni nu spunea că (România) nu îndeplineşte criteriile tehnice. Deci era ceva inacceptabil. În acest moment, la fel.

Urmează încă o evaluare, totuşi au trecut 11 ani de la ultima evaluare. Sigur că noi îndeplinim criteriile tehnice şi în 2022 şi pentru a intra în Spaţiul Schengen nu există alte criterii, doar tehnice. România în mod normal de la 1 ianuarie, împreună cu Bulgaria şi Croaţia, pe transport terestru şi pe apă, intră în Spaţiul Schengen, iar pe aeroporturi intră din martie. Eu cred că aceasta va fi decizia”, a explicat Kelemen Humor.

„Nu putem accepta până la nesfârşit această discriminare. În Olanda mai există o oarecare reticenţă, dar văd că deja şi olandezii tind spre a susţine aderarea României, iar în Finlanda nu cred că mai există (reticenţă).

Sunt convins că şi Olanda va înţelege că această atitudine de a bloca, pe nişte criterii care nu au nicio legătură cu criteriile pentru Spaţiul Schengen, nu poate fi susţinută”, a adăugat președintele UDMR, care a fost, la Arad, la evenimentul de comemorare a celor 13 generali executaţi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 – 1849, manifestare a comunităţii maghiare care se desfăşoară anual la data de 6 octombrie.

În decembrie, UE va anunța dacă România va intra sau nu în Spațiul Schegen

În prezent, Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene speră să obţină o decizie consensuală în favoarea aderării României în spaţiul comunitar de liberă circulaţie Schengen. Uniunea Europeană va anunța în luna decembrie care va fi avizul acordat României. Inițiativa respectivă este susţinută de Consiliul UE.

„Preşedinţia cehă a Consiliului UE consideră că procedura în curs de completare a extinderii Spaţiului Schengen este un element central care lipseşte. Bulgaria şi România au îndeplinit condiţiile necesare astfel încât Consiliul UE să poată discuta ridicarea controalelor la frontierele interne. În acest context, Preşedinţia cehă a Consiliului UE este angajată să obţină progrese astfel încât să permită Bulgariei şi României să devină membre cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen.

Mai concret, Preşedinţia cehă a Consiliului lucrează în sensul obţinerii deciziilor necesare ale Consiliului prin unanimitate la reuniunea din decembrie. În acest sens, discutăm cu statele membre pentru a pregăti terenul pentru o discuţie substanţială asupra ridicării controalelor la frontierele interne cu Bulgaria şi România.

În eforturile noastre de a asigura susţinerea în unanimitate în Consiliu, Preşedinţia a facilitat vizitele experţilor în Bulgaria şi România săptămâna viitoare, în coordonare cu reprezentanţii Comisiei Europene”, a declarat, recent, Mikuláš Bek, ministrul Afacerilor Europene din Cehia, ţară care exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE.