Dragi concetăţeni, pe măsură ce răspândirea coronavirusului se accelerează, trebuie adoptate măsuri hotărâte şi mult mai stricte de prevenţie. Virusul nu îl putem opri, dar putem încetini răspândirea acestuia. Este cel mai important acum, deoarece astfel putem avea mai puţini bolnavi şi astfel putem evita colapsul în sistemul medical, adică situaţia în care să nu existe suficiente paturi, suficienţi medici şi suficiente dotări pentru îngrijirea bolnavilor. Prin urmare ceea ce până astăzi a fost o recomandare, de mâine va fi obligatoriu. Se restricţionează circulaţia populaţiei, se va putea ieşi din locuinţe numai pentru urgenţe, iar pentru persoanele de peste 65 de ani se vor introduce restricţii speciale”, a precizat liderul UDMR, într-un mesaj video postat pe pagina personală de Facebook.

Acesta a subliniat că „sunt măsuri inedite pe timp de pace, dar fără precedent, este şi situaţia în care este România şi alte ţări din lume au ajuns acum”.

„Numai noi, oamenii, putem încetini răspândirea epidemiei. (…) Niciun context politic nu ar fi suficient de puternic pentru a accepta o astfel de situaţie precum carantina totală, dar situaţia de acum nu este o problemă politică, este o problemă de sănătate publică. Şi, pentru ca libertatea noastră să nu fie îngrădită de patul de spital şi de ventilator, trebuie să acceptăm decizia specialiştilor şi autorităţilor, trebuie să rămânem acasă pentru a ne putea întâlni cât mai curând cu familia, cu prietenii, cunoscuţii. Ne aşteaptă săptămâni foarte grele, mult mai dificile, iar ceea ce urmează nu este încă previzibil”, a spus Kelemen Hunor.

Apel la români

Preşedintele UDMR a făcut un apel la unitate şi a dat asigurări cu privire la fapul că primăriile vor fi alături de cetăţeni.

„Nu există soluţii uşoare şi rapide, dar ştiu că suntem puternici, vom reuşi să învingem coronavirusul. Însă pentru asta trebuie să avem grijă de noi, trebuie să avem grijă unii de alţii, să urmărim cu stricteţe regulile, să avem grijă de persoanele mai în vârstă care acum nu pot avea grijă de ele. Primăriile noastre şi colegii noştri din UDMR sunt aici să vă ajute. Probabil vor fi cazuri de îmbolnăvire în anturajul nostru apropiat. Este posibil să ajungem să fim chiar noi infectaţi. Acest lucru este inevitabil. Trebuie să ştim însă că nu este vina nimănui. Să fim răbdători cu toată lumea. (…) Să ne ajutăm reciproc aşa cum am făcut-o până acum. Să lăsăm la o parte conflictele şi nemulţumirile, în interesul familiei şi al comunităţii noastre”, a concluzionat deputatul.