Premierul Marcel Ciolacu a făcut o serie de declarații, marţi, după întâlnirile avute cu parlamentarii din grupurile UDMR şi al minorităţilor naţionale pe tema măsurilor fiscale. Pe marginea acestui pachet Guvernul urmează să îşi asume răspunderea.

Ciolacu a susținut a fost o informare. El a explicat că nu au fost impuse amendamente din partea parlamentarilor. El a menționat că în privinţa susţinerii măsurilor nu a primit un „nu hotărât”.

„A fost o informare, nu avem înţelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă şi urmează să decidem. (…) Până acum nu avem un „nu” hotărât. Nu au fost amendamente impuse”, a afirmat Ciolacu.

Marcel Ciolacu, discuții cu cei de la UDMR

El a făcut aceste precizări, după întâlnirile cu parlamentarii UDMR și ai minorităților naționale. Marcel Ciolacu a spus și dacă s-a înţeles cu UDMR şi minorităţile naţionale pentru a susţine aceste măsuri. Alături de Ciolacu au fost prezenţi la întâlniri ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, şi vicepremierul Marian Neacşu.

Ministerul Finanţelor a publicat marţi proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung pentru care Guvernul intenţionează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.

Liderul UDMR vrea proiectul ce cuprinde măsurile fiscale să fie modificat

Anterior, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a cerut ca proiectul ce cuprinde măsurile fiscale să fie modificat. El a spus că vrea să se țină cont de principiul autonomiei locale. În opinia sa, nu poți să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autoritățile locale și ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și așa mai departe.

„Deci nu se poate accepta”, a spus acesta.

El a mai precizat că procentul de 2,5% trebuie să dispară din proiect. Dacă rămâne, atunci „asta înseamnă că ai intervenit peste autoritățile locale”. Kelemen Hunor a mai precizat că nu se poate impune cât la sută să se acorde pentru anumite activități. De altfel, el a mai spus că electoratul va trage a răspundere autoritățile locale, nu Ministerul Finanțelor.

„E vorba de taxele și impozitele locale și nu poți să impui cât la sută poți să dai la anumite activități. Electoratul răspunde și trage la răspunde pe pe aleșii locali, nu Ministerul de Finanțe.

De aceea, nu pot fi stabilite criterii de performanță, e a doua chestiune, de la nivel central pentru autoritățile locale pentru instituțiile autorităților locale. Pentru aleșii locali nu au cum să stabilești tu criterii de la nivel central și am spus că trebuie să dispară din proiect această prevedere”, spune Kelemen Hunor.