Afirmaţia a fost făcută la ceremonia de deschiderea oficială a Bibliotecii Naţionale a României. Hunor crede că în secolul XXI, în Europa, fără intervenţia statului în sensul bun al cuvântului, fără finanţarea bugetelor instituţiilor culturale centrale şi locale, acestea nu au cum să funcţioneze.

"Aşa cum în 2008, industria culturală aducea peste 7% aduce la buget, sunt convins că aceasta trebuie să se întoarcă într-un fel sau altul", a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.
Bugetul Ministerului Culturii pentru 2012 este de 713, 4 milioane de lei, cu 11% mai mic decât cel din 2011.
Anul acesta vor fi organizate licitaţiile pentru restaurarea a trei obiective – Opera Naţională Bucureşti, Muzeul "George Enescu" (Palatul Cantacuzino) şi Muzeul Ţăranului Român din Capitală. Lucrările la aceste trei obiective ar putea începe în cea de-a doua jumătate a anului viitor, în funcţie de contestaţiile care vor apărea la licitaţii.

Totodată, va fi alocată suma de 55 de milioane de lei pentru Programul Naţional de Restaurare în 2012, când vor începe lucrările la 30 – 35 de monumente. Anul acesta, vor fi finalizate lucrările la 38 de monumente. Se vor aloca în jur de 4 milioane de lei şi pentru ediţia din 2013 Festivalul Internaţional "George Enescu".