KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajaţi care este responsabil pentru 27% din producţia de petrol a Kazahstanului, este în căutare de noi surse de finanţare în condiţiile în care scăderea preţului petrolului i-a îngreunat rambursarea datoriilor. 

KazMunayGas, care are o participaţie de 20% la câmpul petrolifer Tengiz, a precizat că se aşteaptă să primească o primă tranşă din bani în următoarele două-patru luni, dar nu a oferit alte detalii cu privire la volumul livrărilor de petrol. În 2014, câmpul petrolifer Tengiz a produs 26,7 milioane tone de ţiţei. 

Acesta este primul acord de acest tip pentru KazMunayGas, în timp ce grupul petrolier rus Rosneft a strâns peste 40 de miliarde de dolari în ultimii trei ani prin astfel de acord de plată în avans. 

KazMunayGas are nevoie de noi fonduri pentru a-şi reduce datoriile, care la finele lui 2014 se situau la 17,92 miliarde de dolari, iar în vara acestui an şi-a vândut jumătate din participaţia sa la câmpul petrolier Kashagan către fondul suveran de investiţii din Kazahstan pentru 4,7 miliarde de dolari. 

KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL, 7 depozite.

 AGERPRES