Peste jumătate (53%) dintre respondenţi practică jocuri online în mod regulat, o valoare ce creşte la 64% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 – 34 de ani şi la 67% la cele între 16 – 24 de ani. Aceste cifre pot genera un potenţial câştig şi pentru infractorii cibernetici, din moment ce conturile de gaming sparte pot fi vândute pe piaţa neagră. 

„În ciuda ameninţărilor, jucătorii îşi lasă frecvent conturile online vulnerabile la tentative de atac şi pun în pericol progresele pe care le-au făcut, datele personale şi, posibil, banii. Se estimează că audienţa globală de gaming de pe platforme online, precum Steam, PlayStation Network şi Xbox live este cuprinsă între 2,2 milioane şi 2,6 milioane şi continuă să crească. Acest lucru transformă industria într-o ţintă clară pentru infractorii cibernetici care caută să creeze disfuncţionalităţi în operaţiunile online şi să câştige accesul la date, precum parolele sau informaţiile despre cardurile bancare, după cum indică recentele atacuri asupra platformelor Xbox şi PlayStation”, afirmă specialiştii Kaspersky Lab. 

Ţinând cont de faptul că jumătate dintre utilizatori practică gaming-ul online cu regularitate, infractorii cibernetici pot alege dintr-o gamă variată de ţinte potenţiale. Gaming-ul a devenit o parte importantă în viaţa multor persoane, utilizatorii apelând la jocuri atunci când se plictisesc, sunt singuri sau pentru a socializa cu prietenii. Atacurile reuşite pot să fie foarte supărătoare pentru persoanele afectate. În afara faptului că le pot fi furate datele, victimele cărora le-au fost sparte conturile pot pierde accesul la jocurile preferate (temporar sau permanent), pentru care au petrecut multe ore construindu-şi profilul şi irosind banii pe care este posibil să-i fi investit în joc, atrag aceştia atenţia. 

Dintre cei care au avut de-a face cu un atac sau cu o tentativă de atac asupra conturilor online, 16% şi-au identificat conturile de gaming ca ţintă, o valoare care creşte la 21% în rândul bărbaţilor. Şi, ţinând cont de faptul că 55% dintre oameni nu pot să-şi recupereze uşor detaliile conturilor de gaming odată ce le pierd, neplăcerea care însoţeşte aceste atacuri este amplificată semnificativ. 

„Aceste conturi sunt foarte importante pentru posesorii lor. În loc să fie o activitate practicată doar acasă, gaming-ul a devenit parte din vieţile de zi cu zi ale utilizatorilor, după cum indică faptul că aproape o treime (27%) dintre utilizatori folosesc în mod regulat un smartphone pentru gaming online. Chiar dacă nici dispozitivele nu sunt neapărat sigure, riscurile sunt cu atât mai mari având în vedere că aproape un sfert (23%) dintre oameni folosesc reţele publice de Wi-Fi pentru a intra în conturile de gaming, iar 56% spun că nu îşi iau măsuri de siguranţă suplimentare atunci când folosesc reţele publice. Acest pericol este şi mai mare dacă ne gândim că doar 5% dintre utilizatori au menţionat conturile de gaming printre cele trei care necesită parole complexe”, se spune în studiul „Riscurile de securitate pentru utilizatori, în 2017: Conectare permanentă”. 

În plus, ţinând cont că multe profiluri online sunt conectate, victimele pot să îşi piardă cu uşurinţă accesul la diferite conturi – precum cel de e-mail sau de social media. Dacă pentru jucătorii amatori este neplăcut, cei profesionişti pot fi şi mai serios afectaţi, inclusiv prin pierderea unor potenţiale venituri. 

„Având la dispoziţie o comoară cu informaţii personale disponibile online, infractorii cibernetici au mai multe ocazii ca oricând să pună mâna pe datele personale ale utilizatorului, cu scopul de a le vinde pe piaţa neagră digitală. Jucătorii online – atât amatori, cât şi profesionişti – sunt, pe bună dreptate, îngrijoraţi de faptul că le-ar putea fi sparte conturile sau ar putea rămâne fără acces la ele, dacă îşi uită parolele. Aceasta este dilema cu care utilizatorii se confruntă zi de zi, iar mulţi aleg fie opţiunea mai puţin sigură de a folosi aceeaşi parolă pentru toate conturile lor, fie parole simple care sunt uşor de ghicit pentru infractori. Însă, doar prin măsuri de precauţie corespunzătoare şi prin folosirea unor parole puternice şi unice utilizatorii vor putea fi siguri că au conturile protejate”, precizează Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. 

Pentru a ajuta jucătorii să îşi protejeze conturile online, mai multe produse Kaspersky Lab includ soluţii de management de parole, precum Kaspersky Password Manager, din Kaspersky Total Security. Cu ajutorul ei sunt stocate toate parolele utilizatorului într-un safe digital sigur, iar accesul în cont este facil de pe PC-uri, Mac-uri şi smartphone-uri. Un generator automat de parole preia sarcina dificilă de a crea parole puternice, în timp ce utilizatorii trebuie să îşi amintească doar o singură parolă principală pentru a-şi accesa toate conturile online, ceea ce este mult mai uşor. 

Kaspersky Lab este o companie globală din domeniul securităţii cibernetice, care în anul 2017 a aniversat 20 de ani de activitate. 

AGERPRES