Victor Zota a înființat Programul Național de Transplant în România, a coordonat Agenția Națională de Transplant (ANT) în perioada 2006-2009, a fost coordonator național de transplant în cadrul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov până la 1 ianuarie 2019, iar în acest moment este consilier în cadrul ANT.

„În 2013, țara noastră a fost declarată campioană europeană la creșterea procentului de transplanturi. L-am dublat, practic. Am fost apreciat și felicitat la nivelul Comisiei de Specialiști în Transplant din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles. Am fost foarte mândru și am crezut, în acel moment, că nu vor mai exista obstacole în programul național de transplant. M-am înșelat”, a mărturisit trist Victor Zotta.

După acest an, lucrurile trebuiau să înflorească, dar totul s-a împotmoloit. De ce? Pentru că doctorii români erau pregătiți să realizeze transplant pulmonar în România, ori acest lucru însemna o factură de milioane de euro care nu s-ar mai fi achitat în alte zone. Pentru cei care au dorit să dezvolte programul de transplant în România, din acel moment s-a dezlănțuit iadul.  Și cel mai bun chirurg pe care l-a avut România vreodata, celebrul Irinel Popescu a căzut victimă. Dar într-un final rugăciunile oamenilor l-au salvat, căci fără el mulți astăzi ar fi privit pământul de sus, dintre îngeri.

Vezi și Adevăruri șocante, ascunse de autorități! Ce au pățit cei care l-au condamnat pe fostul călugăr de la Tanacu, după exorcizarea unei măicuțe! Cu ce se ocupă astăzi fostul preot

L-au transformat în TRAFICANTUL de ORGANE

„Momentul acela a fost unul crucial. Orice opinie exprimată împotriva programului de transplant de către decidenți, de către oameni politici, influențează negativ și foarte repede activitatea de transplant. De vreo doi ani și jumătate ne aflăm într-un moment sumbru pentru programul național de transplant. Eu sper să trecem acum, cât mai repede, peste această perioadă grea și să reușim să revenim la cifrele din perioada de glorie”, a spus fostul șef de la ANT.

Din salvatorul de vieți, unii jurnaliști l-au transformat în traficantul de organe. Victor Zotta nu a trecut nici acum peste această nedreptate.

„A fost o mare surpriză pentru mine, una neplăcută, tot ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă (n.r. 2009). Am fost acuzat de niște lucruri pe care nu le-am făcut. Și azi sunt extrem de mâhnit pentru faptul că am fost învinovățit, deși nu am greșit. Am încercat să demonstrez Justiției că nu am greșit cu nimic, dar… pot să spun că Justiția este oarbă.

Lucrurile sunt foarte simple din punctul de vedere al acuzației care mi s-a adus. Am fost acuzat că aș fi acreditat o clinică, Sabyc, fără să am dreptul, în calitate de director al ANT. Legea era extrem de clară și numai cine nu dorește, nu vrea sau este de rea-credință nu o înțelege. Activitatea de transplant tisular și celular este compusă din trei părți: prelevare, banking și transplant. Conform legii de la acea perioadă, activitatea de prelevare și cea de transplant erau acreditate de către Ministerul Sănătății. Activitatea de banking (cea care constă în procesarea, depozitarea, stocarea și ulterior distribuirea țesuturilor) era acreditată de Agenția Națională de Transplant, prin lege.

Două articole, din Legea 148 – aliniatul 4 – și din Legea 95 – aliniatul 5, spuneau foarte clar acest lucru, în timp ce articolul 160 din Legea 95 spunea că prelevarea și transplantul sunt acreditate de Ministerul Sănătății. Prin urmare, eu nu am greșit cu nimic, pentru că eu am dat o acreditare de banking.

Vezi și Drama ascunsă a lui Cristi Chivu! Boala care l-a schimbat complet. Cu ce se ocupă astăzi fostul căpitaa al naționalei de fotbal

Am reușit să explic lucrul acesta de-a lungul a doi ani și jumătate, cât a durat procesul, iar părerea mea este că judecătoarea care a judecat cazul înțelesese. Într-un mod cu totul surprinzător, cu două ședințe înainte să se termine procesul, doamna judecătoare a fost schimbată, fiind promovată, și au venit alți judecători. Procesul s-a mai lungit cu trei ședințe. Noii judecători nu au făcut altceva decât să dea alte termene. Într-un final, a venit un judecător care m-a judecat din prima ședință și m-a găsit vinovat.

Am fost făcut vinovat pentru fals în acte publice, ceea ce iar reprezintă o problemă, pentru că nu aveam cum să falsific un document pe care eu însumi îl redactasem și eu însumi îl semnasem. În al doilea rând, mă încadram perfect în lege. Din nefericire, nu am fost ascultat la apel și nici la recurs. La recurs, îmi amintesc că judecătorul m-a întrebat… unde lucrez. Prin urmare, cred că domnia sa nu s-a aplecat cât ar fi trebuit asupra studierii dosarului.

Este o frustrare a mea în continuare, pentru că nu am reușit să-mi demonstrez nevinovăția. Este un fapt speculat de câteva persoane care, fără niciun fel de discernământ și fără niciun fel de decență mă acuză de lucruri pe care eu nu le-am făcut”, a povestit doctorul.

Radu Zamfir, pregătit să devină eroul din ANT

Astăzi noul șef de la ANT este celebrul chirurg, Radu Zamfir. Medicul erou din Apuseni este hotărât să readucă programul de transplant la rezultatele de acum câțiva ani. Pentru că astăzi, unii s-au străduit mult să-l pună la pământ. Donatorii sunt tot mai puțini din cauza scandalurilor create și a unei coordonări dezastruase, sub Anca Baculea, proaspăt demisă de Sorina Pintea.

„Medicul Zamfir este un profesionist desăvârșit. El lucrează în transplant de aproape 20 de ani, este un om care are la bază sute de recoltări de organe. Doctorul Zamfir nu a spus niciodată, în toată activitatea lui: “Sunt obosit! Nu am timp să mă duc la prelevare! Să meargă altcineva în locul meu”. Medicul Zamfir și-a format o echipă și a școlarizat o serie de oameni, atât pe cont propriu, cât și în cadrul a două proiecte finanțate de Academia de Științe Medicale.

Omul știe foarte bine ce înseamnă transplant și cum poate fi îmbunătățită această activitate, este un om deschis dialogului, cu care se poate colabora foarte bine. Făcând o comparație cu fosta conducere a ANT, care nu avea absolut nicio legătură cu activitatea de transplant din punct de vedere profesional, Radu Zamfir este un om care nu trebuie să mai învețe transplant”, a spus doctorul Victor Zota.

Un interviu complex cu Victor Zota puteți citi pe stirilekanald.ro