BBC a dezvăluit joi o serie de noi reguli care înăspresc exigenţele de imparţialitate impuse angajaţilor săi în privinţa mesajelor publicate de aceştia pe reţelele de socializare, încercând astfel să îşi recapete credibilitatea, pusă sub semnul întrebării în urma unor declaraţii publice făcute de unii dintre jurnaliştii grupului britanic, informează AFP, conform Agerpres.

Angajaţii şi colaboratorii influentului grup audiovizual britanic vor putea fi concediaţi în cazul unor încălcări grave ale acestor recomandări, a anunţat BBC.

BBC este acuzat cu regularitate de atitudini părtinitoare, atât de politicienii de stânga, cât şi de cei de dreapta, mai ales în contextul încărcat de tensiune al Brexitului, votat prin referendum în 2016 şi devenit efectiv pe 31 ianuarie 2020.

Radioteleviziunea publică din Marea Britanie încearcă să îşi apere reputaţia de instituţie credibilă şi ireproşabilă în faţa publicului într-o perioadă foarte delicată: finanţarea grupului este pusă sub semnul întrebării de Partidul Conservator, aflat la putere şi foarte critic la adresa BBC. Totodată, grupul media britanic întâmpină dificultăţi în atragerea publicului tânăr, confruntându-se cu o concurenţă puternică venită din partea serviciilor de streaming.

„Imparţialitatea este baza pe care noi producem reportaje pertinente, pline de pasiune şi avangardiste”, a declarat noul director general al BBC, Tim Davie, într-un e-mail adresat angajaţilor grupului.

„Aceste recomandări au scopul de a ne ajuta să continuăm să oferim astfel de conţinuturi şi să consolidăm încrederea publicului”, a adăugat Tim Davie, fost manager la PepsiCo şi membru al Partidului Conservator, care a preluat conducerea grupului BBC în data de 1 septembrie.

Mai mulți jurnaliști în vizorul noului director BBC

Unul dintre starurile aflate în vizorul său este fostul fotbalist Gary Lineker, cel mai bine plătit prezentator al postului BBC, care nu a ezitat să îşi exprime opiniile politice pe Twitter, mai ales împotriva Brexitului.

Gary Lineker şi alţi angajaţi de la BBC au susţinut recent o campanie demarată de un fotbalist al clubului Manchester United, Marcus Rashford, care a pus presiune pe Guvernul britanic pentru ca acesta să continue să furnizeze mese gratuite copiilor din medii defavorizate în afara perioadelor şcolare, pe durata pandemiei de coronavirus.

BBC a fost criticat şi pentru faptul că nu a monitorizat suficient de bine colaborările externe ale prezentatorilor săi.

Un jurnalist care acoperă din punct de vedere mediatic evenimentele din America de Nord, Jon Sopel, a fost criticat anul trecut după ce a fost remunerat pentru a susţine un discurs în faţa angajaţilor producătorului Philip Morris International, un gigant din industria tutunului, în oraşul Miami din statul american Florida.

Tim Davie a declarat că, în virtutea noilor directive, angajaţii BBC vor trebui de acum înainte să declare „anumite tipuri de activităţi desfăşurate în afara BBC”, după modelul declaraţiilor pe care trebuie să le facă parlamentarii britanici.

Potrivit presei din Marea Britanie, directorul general al grupului BBC ar avea de asemenea intenţia să suprime anumite emisiuni umoristice „de stânga”, pe care conservatorii le acuză de partizanat politic şi care vizează mai multe chestiuni, inclusiv Brexitul.