‘Rezerva Federală americană a jucat un rol major în crearea crizei. Este de înţeles că se simt responsabilii şi vor să facă ceva, din păcate, ceea ce pot face este foarte puţin’, a declarat Joseph Stiglitz la o reuniune în Germania. ‘Ceea ce este adevărat este că economia americană nu îşi revine aşa cum spera administraţia Obama. QE2 nu a funcţionat. Având în vedere acest lucru, de ce ar funcţiona QE3’? s-a întrebat retoric Joseph Stiglitz, adăugând că QE2 a creat probele în alte părţi ale lumii din cauză că banii nu au mers acolo unde era nevoie, în SUA. Laureatul premiului Nobel a reamintit că într-o lume globalizată capitalul caută întotdeauna locuri unde există creştere şi randamente astfel că în QE2 o parte mare din lichidităţi au mers spre pieţele emergente.

Pieţele mondiale aşteaptă vineri cu nerăbdare discursul preşedintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke. Analiştii se aşteaptă ca Ben Bernanke să anunţe noi măsuri de stimulare a economiei, posibil o nouă rundă de relaxare cantitativă (QE3).

În opinia lui Joseph Stiglitz singura reţetă care ar merge pentru economia americană constă în politica fiscală. SUA ar trebui să crească cheltuielile pentru a menţine creşterea economică şi a ţine sub control şomajul. Stiglitz a adăugat că măsurile de austeritate pe care le propun reprezentanţii Partidului Republican ar transforma încetinirea economiei într-o mare depresiune similară cu cea din anii 1930.

SURSA: Agerpres