Mai intai, au fost exprimate rezervele privind buna functionare a BCR si a procesului de privatizare a bancii, ca urmare a absorbirii Bancorex, cu activele neperformante pe care inca le mai detine. Apoi, s-a discutat despre oportunitatea preluarii unei parti din personalul Bancorex de catre BCR.
Acum, in interiorul Bancii Comerciale exista temeri asupra viitoarei componente a Consiliului de administratie al BCR. Teama din BCR este explicabila, experienta de pana acum aratand ca, ori de cate ori a fost pusa in discutie ocuparea unor functii importante, algoritmul politic a fost cel care a dictat „alegerea” oamenilor in posturi. Si mai mult decat atat, chiar Ordonanta privind fuziunea dintre Banca Comerciala Romana si Bancorex, prin absorbirea acesteia din urma, este contestata in Parlament. Comisia economica a Camerei Deputatilor a respins-o in sedinta de saptamana trecuta.
Desi este limpede ca fuziunea a fost o decizie politica, luata sub presiunea organismelor financiare internationale, chiar deputati din coalitia aflata la putere se opun acceptarii actului normativ, ajuns in Parlament. Motivatia lor, fundamentata din punct de vedere economic (fuziunea a fost decisa fara o evaluare prealabila a costurilor viitoare ale bugetului statului), are un vadit substrat politic. Cum sa te prezinti anul viitor in fata electoratului, la alegeri, dupa ce cu numai cateva luni inainte mesajul pe care i l-ai transmis a fost ca mii de miliarde de lei colectati din impozite si taxe iau drumul acoperirii unor pierderi de care nu marea masa a contribuabililor este vinovata?
Toate aceste dispute sunt tardive pentru ca efectele Ordonantei curg, actul normativ fiind in vigoare de la data publicarii (29 iulie 1999). insa induc in randul deponentilor ideea instabilitatii BCR, in ciuda declaratiilor care vin atat din randul actualei conduceri a bancii, cat si a celei trecute. Nicolae Vacaroiu, fost vicepresedinte la BCR, sau Ion Ghica, actualul presedinte, sustine ca banca, fara Bancorex, este bine provizionata (adica pusa la adapost de eventualele pierderi cauzate de nerambursarea la termen a creditelor acordate), iar nivelul creditelor neperformante reprezinta aproape 7-10% din totalul imprumuturilor acordate.
Ordonanta privind fuziunea cu Bancorex ii confera BCR stabilitate. Ea prevede interventia Ministerului Finantelor sau a Bancii Nationale, in situatii de criza de lichiditate, ca urmare a onorarii obligatiilor preluate de la Bancorex. Ce ar insemna, pentru BCR, respingerea Ordonantei in forma actuala? Nesiguranta in functionare, atata vreme cat recuperarea creantelor s-a dovedit a fi extrem de dificila pana acum. BNR i-ar putea sari in ajutor, dar la fel de bine ar putea sa se abtina, judecand dupa ultimele evenimente, in care banca centrala este deja pe punctul de a executa BCR, pentru recuperarea unei creante de 4.300 miliarde lei, pe care o are la Bancorex.