„Sunt trei luni de când aud că China va furniza Rusiei arme importante (…) Nu înseamnă că nu o vor face, dar încă nu au făcut-o”, a declarat preşedintele american în cursul unei vizite în Canada.

„Nu desconsider China. Nu desconsider Rusia”, a adăugat el, apreciind că informaţiile despre apropierea dintre Beijing şi Moscova probabil au fost „exagerate”.

Președintele SUA  a precizat că ruşii şi chinezii, la rândul lor, au salutat intrarea într-o „nouă eră” a „relaţiei lor speciale”.

„Dacă s-a întâmplat ceva, este că Occidentul şi-a strâns legăturile considerabil”, a estimat Joe Biden, vorbind despre o coaliţie „unită”.

China, rol de pacificator?

Beijingul încearcă să joace rolul de pacificator între conflictul dintre Rusia şi Ucraina, elaborând chiar un plan în 12 puncte privind „soluţionarea politică a crizei ucrainene”.

Acest plan a fost susţinut de șeful statului rus Vladimir Putin. Partenerii occidentali ai Ucrainei au reacţionat cu profund scepticism la propunerea venită de la Beijing, subliniind că aceasta nu îndeamnă Rusia să se retragă din Ucraina.

„Considerăm că este ceva firesc să se discute nu doar cu preşedintele rus, ci şi cu cel ucrainean”, a declarat Olaf Scholz la un summit al UE, desfășurat la Bruxelles.

Cancelarul federal german a reiterat, în același timp, că în opinia sa „este clar” că baza pentru un acord de pace echitabil în Ucraina trebuie să fie centrată pe retragerea trupelor ruse și încetare focului.

În plus, cancelarul german a atenţionat din nou China împotriva trimiterii de arme către Rusia. Aceasta ar fi „o mare greşeală”, a spus oficialul german. Oficiali europeni şi americani de rang înalt au precizat că până acum nu sunt dovezi că astfel de livrări ar avea loc.

Președintele Xi Jinping a părăsit Moscova, miercuri, pe 22 martie, după o vizită de trei zile. Șeful statului chinez a discutat cu Vladimir Putin, la Kremlin, despre războiul din Ucraina şi extinderea relaţiilor comerciale bilaterale.

SUA urmăresc întâlnirea lui Vladimir Putin cu Xi Jinping şi nu doresc un armistiţiu în Ucraina

Administraţia Joe Biden a anunţat, luni, 20 martie, că urmăreşte atent întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistiţiu în Ucraina în acest moment.

„Urmărim foarte, foarte atent” vizita preşedintelui Chinei, Xi Jinping, la Moscova, a declarat pe 20 martie John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică din cadrul Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

„Apelul în sensul unui armistiţiu în acest moment ar ratifica, practic, cuceririle teritoriale ale Rusiei şi i-ar oferi domnului Putin mai mult timp pentru activităţi de echipare şi instruire, astfel încât să reia operaţiunile când va dori şi unde va dori”, a declarat John Kirby, citat de postul de televiziune CNN.

De asemenea, John Kirby a afirmat că Administraţia de la Washington „va respinge” orice apel în sensul unui armistiţiu în Ucraina. În plus, oficialul american a avertizat că „nu ar fi în interesul Chinei” să furnizeze armament Rusiei pentru războiul din Ucraina.