Miercuri, 13 ianuarie, preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a fost pus sub acuzare în Camera Reprezentanţilor. Liderul american este acuzat că ar fi incitat violenţele ce au avut loc la Capitoliul din Washington D.C. pe 6 ianuarie. Cum a reacţionat Joe Biden?

Joe Biden, rezervat; a vorbit despre priorităţile sale

Deşi era o ocazie excelentă să-şi atace din nou adversarul, preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, a preferat să adopte o atitudine rezervată. La aproape patru ore de la votul dat în Camera Reprezentanţilor, Biden a transmis un comunicat prin care îşi exprimă speranţa că nu va fi decalat calendarul audierilor pentru membrii administraţiei sale.

Joe Biden va deveni oficial preşedintele Statelor Unite pe 20 ianuarie. El le-a transmis membrilor Congresului american să nu omită calendarul încărcat al următoarei perioade, precum şi măsurile ce trebuie luate pentru combaterea pandemiei sau relansarea economiei SUA.

“Astăzi, membrii Camerei Reprezentanților și-au exercitat puterea pe care le-o dă Constituția și au votat pentru punerea sub acuzare și tragerea la răspundere a președintelui. A fost un vot bipartizan exprimat de reprezentanți, care au dat curs Constituției și propriei conștiințe. Procesul va continua în Senat”, a precizat Joe Biden.

Care sunt chestiunile urgente care trebuie rezolvate în Statele Unite?

Cât despre violenţele de la Washington, preşedintele ales a afirmat că ele au fost provocate de “extremiști politici și teroriști interni, care au fost stârniți de președintele Trump”.

Totuşi, Joe Biden a subliniat că Senatul va trebui să lucreze în paralel şi la alte “chestiuni urgente ale acestei națiuni”. “Această țară rămâne afectată de un virus mortal și de o economie care se clatină. (…) Prea mulți dintre concetățenii noștrii suferă de prea mult timp pentru a mai întârzia astfel de activități urgente”, a mai transmis Biden în mesajul său, scrie digi24.ro.

Preşedintele ales al SUA şi-a prezentat din nou priorităţile pentru perioada imediat următoare şi speră că acestea nu vor fi afectate de posibilele audieri din Senat. Este vorba despre confirmarea unor oficiali în posturi cheie precum secretarul pentru securitate internă, secretarul de stat, șeful Pentagonului, șeful Trezoreriei și directorul serviciilor naționale de informații, dar şi de buna funcționare a programului de vaccinare și a economiei.

Ce s-a întâmplat miercuri în capitala Statelor Unite?

Preşedintele american, republicanul Donald Trump, a fost pus sub acuzare miercuri în Camera Reprezentanţilor, al doilea “impeachment” istoric cu o săptămână înainte de sfârşitul mandatului său care se încheie în confuzie şi într-un climat de tensiune extremă, notează AFP.

Camera Reprezentanţilor, dominată de democraţi, s-a pronunţat pentru “impeachment” cu 232 voturi faţă de 197 împotrivă.

Preşedintele în exerciţiu este acuzat că a încurajat asaltul partizanilor săi asupra Capitoliului care a făcut cinci morţi şi a zdruncinat democraţia americană.

Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a afirmat miercuri că nu există nicio şansă ca un proces corect, serios de punere sub acuzare a lui Donald Trump să se încheie înainte de instalarea la putere a preşedintelui american ales, Joe Biden, pe 20 ianuarie.

Mitch McConnell a subliniat că ar fi mai bine ca Congresul să îşi petreacă următoarele şapte zile facilitând o inaugurare în siguranţă şi un transfer ordonat al puterii.