Astazi, jocurile video sunt transcrise in cifre reale: peste 68 de miliarde de dolari anual investitii in jocuri si programe software dedicate, 4,26 miliarde de dolari investitii din hardware si 1,88 miliarde anual din accesoriile dedicate jocurilor. Aceste cifre arata modul in care a evoluat in numai 35 de ani industria jocurilor video, care si-a gasit in realitate surse inepuizabile de creare de continut. La fel a evoluat si varsta medie a celor care joaca aceste jocuri: daca pana in urma cu 10 ani, in anul 2005, varsta medie a jucatorilor era de 10 ani, astazi, aceasta are valoarea de 35 de ani, asadar, foarte multi dintre cei care in trecut jucau jocurile in forma lor reala, astazi au decis sa se bucure de forma lor video. Investitiile realizate pana acum au oferit producatorilor incasari triple, asa ca in momentul de fata previziunil pentru anul 2020 indica o crestere a veniturilor din industria de jocuri de pana la 125 miliarde de dolari anua; o cifra care spune absolut totul despre viitorul jocurilor video si modul in care evolutia thnologiei a ajutat la dezvoltarea acestora.

   

De la jocuri reale de strategie la jocuri fantasy de strategie

 

Unul dintre jocurile care au fermecat generatii de gameri este Age of Empires, unul dintre cele mai captivante jocuri de strategie realizate pana in prezent. La baza acestui joc a stat jocurile reale de startegie militara, carora producatorii le-au adaugat diverse optiuni inspirate din mitologia universurilor si civilizatiilor prin care jucatorul trece de-a lungul jocului. Ca si in jocurile reale de strategie, totul tine de modul in care jucatorul isi planifica resursele, isi organizeaza trupele de lupta si isi foloseste atat sinteligenta, cat si abilitatile tactice pentru cucerirea teritoriilor rivalilor. In jocurile similare reale, jucatorul trebuia sa recurga la mult mai multe, printre care si puterea sa de imaginatie, pentru a reusi sa-si completeze imaginea de ansamblu. Avantajul oferit de jocurile video consta in crearea unui decor potrivit fiecarei actiuni, caruia ii sunt adaugate elemente audio care sa il integreze si mai bine pe jucator in atmosfera perioadei pe care o evoca. In plus, jucatorul nu mai trebuie sa-si foloseasca tot corpul pentru a deplasa trupele asa cum o facea in realitate, ci doar se foloseste de click-urile mouseului sau de miscarea degetelor, in cazul dispozitivelor cu ecran touch.

 

Jocurile de carti-in voga atat in realitate, cat si in jocuri

 

Jocurile de carti au fost intotdeauna favoritele jucatorilor, fie ca a fost vorba de realitate, fie ca este vorba despre jocurile video. Mai ales ca este vorba despre jocuri ale mintii, in care organizarea, strategia si interactiunea sunt la un nivel maximal, oferind pe langa distractie si o doza mare de relaxare. Astazi, aceste jocuri de carti, precum pokerul sau blackjack-ul s-au mutat in mediul online, fiind prezent sub elemente grafice, video si audio deosebite, care au dus la un alt nivel simplitatea cartilor de joc traditionale. Ceea ce convinge jucatorul este transformarea jocului in ceva nou, original si care incanta prin caracteristicile dobandite in mediul virtual.

  

Este foarte important pentru un jucator sa poata invata din mers regulile jocului, fiindca omul modern este un om aflat tot timpul in miscare si dornic de nou. O noutate absoluta in materie de jocuri care au trecut din realitatea concreta in realitatea mediului virtual este Blackjack Solitaire, care combina regulile jocului traditional cu cele ale jocului de solitaire, in care jucatorul trebuie sa elimine toate cartile, realizand 21 de puncte.Fie ca este vorba despre jocuri de carti clasice care se joaca in mediul virtual sau despre cele care se joaca in cazinourile online, modul de joc si regulile au ramas la fel, datorita carora jucatorul poate invata mult mai repede modul de joc. Acest joc reuseste sa combine intr-un mod inspirational, doua jocuri extrem de populare, asa cum sunt blackjack-ul si solitaire-ul, combinandu-le regulile (jocul este deschis cu un as, ordine asdendenta, eliminarea cartilor se face atunci cand au fost realizate 21 de puncte, etc.). Iata cum jocurile video reusesc sa suprinda din ce in ce mai bine nevoia de noutate, atat de ceruta de catre jucatorii moderni.

 

Candva doar jocuri de calatorie, astazi jocuri de interactiune online

 

Fie ca este vorba despre jocurile de societate (board games) sau despre jocurile de calatorie (travel games), mai mult ca niciodata evolutia tehnologiei si-a pus amprenta pe modul in care acestea sunt percepute astazi. Portarea acestora in realitatea virtuala a avut drept consecinte marirea numarului jucatorilor, care astfel au inceput sa-si maniofeste interesul fata de jocuri precum sah, scrabble sau Monopoly. Astazi, astfel de jocuri ofera un alt nivel de interactiune: de la cea locala, dintre cei cativa jucatori care jucau pe rand, unul impotriva altuia, la cea globala, in care mai multi jucatori pot juca simultan, in medial virtual, din oricare parte a lumii s-ar afla. Aceste jocuri sunt in acest moment uan dintre cele mai reusite forme de interconectare umana, care ofera un grad ridicat de versalitate si noutate tuturor celor care sunt implicati.

  

Avantajele trecerii jocurilor din formatul clasic in cel virtual

Cel mai important avantaj oferit de mutarea jocurilor din mediul real in cel al realitatii virtuale este reprezentat de globalizare. Jocurile pot fi jucate de oriunde, oricand si cu orice, ele fiind disponibile online. Nivelul de interactiune este acelasi, practic jucatorii putand discuta pe chatul jocurilor respective. Distractia si relaxarea isi pastreaza proportiile, iar ceea ce face fincare joc mai captivant si mai atragator este modul in carea cesta capata noi valente in modul online. Variatiunile pe tema unui astfel de joc sunt mult mai posibile in realitatea virtuala decat in cea concreta; producatorii de software si jocuri reusind sa ofere perspective din ce in ce mai originale asupra unui joc traditional. Mai mult, in cazul unor jocuri de genul celor fanatsy sau de strategie, jucatorului i se permite sa-si creeze harti strategice dupa dorinta sa, pe care apoi le poate uploada si astfel, alti jucatori sa se poata bucura de ele. Industria jocurilor din realitatea virtuala reprezinta un aport benefic pentru dezvoltarea creativitatii si mintii jucatorilor.

 

Consideratii finale

 

Ridicand mai mult ca niciodata nivelul mediu al varstei jucatorilor, jocurile din realitatea virtuala le permite tuturor sa-si dezvolte inteligenta, fiind adevarate sporturi ale mintii. Numeroasele avantaje oferite de trecerea jocurilor reale in realitatea virtuala ne ofera tuturor posibilitatea de a ne bucura la un alt nivel de frumusetea jocurilor, indiferent de varsta.