'Dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României /BNR/ este foarte importantă. Aceasta dă semnalul. Este dobânda la care băncile, când au nevoie de lichidităţi temporare, merg şi se împrumută la Banca Naţională. Practic, este ultima sursă de împrumut a unei bănci, atunci când are nevoie de lichiditate. De asemenea, este importantă şi pentru noi, Trezoreria statului, pentru că de aici se construieşte referinţa pentru împrumuturile pe care le facem. Cred că sectorul auto va beneficia, ca orice sector, de pe urma scăderii dobânzii de politică monetară. Costul de finanţare al unei companii în lei va scădea, cu siguranţă', a menţionat Jiru.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, miercuri, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 7 mai 2015.

De asemenea, Banca Centrală a hotărât reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la nivelul de 8%, de la 10%, şi menţinerea la 14% a celor aplicabile pasivelor în valută, începând cu perioada de aplicare 24 mai – 23 iunie 2015.

În plus, s-a decis 'îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politica monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale".

"Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25% pe an, de la 3,5%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%', se precizează în comunicat.

SURSA: Agerpres