Ambele monede vor avea desenat pe una din faţete celebrul de-acum "Pin miraculos", care a scăpat de urgia apelor în Rikuzentakata, prefectura Iwate, devenind astfel un simbol al reconstrucţiei zonei, devastată de cutremurul urmat de tsunami de la 11 martie anul trecut.

Pe aceeaşi faţetă va fi inscripţionat îndemnul ”Gambaro Nippon (Să reclădim Japonia)". "Îmi exprim speranţa că emiterea acestor monede comemorative va contribui la eforturile de reclădire şi reînviere a Japoniei", a declarat într-o conferinţă de presă ministrul nipon.

Cele două monede vor putea fi achiziţionate şi de marele public. Moneda de 10.000 de yeni va fi din aur şi va fi acordată pentru cumpărarea unor titluri valorând 10 milioane yeni, iar cea de 1.000 de yeni, din argint, este destinată celor care au investit un milion de yeni.

Titlurile de stat vor fi vândute prin instituţii financiare la nivel naţional, în perioada 5-30 martie. Acţiunile vor fi emise la 16 aprilie, au o perioadă de răscumpărare de 10 ani şi o dobândă fixă de 0,05% în primii trei ani, după care dobânda va fi revizuită la fiecare şase luni.