În ziua de 6 august 1945, la ora locală 08.15 (23.15 GMT), bomba atomică aruncată de avionul american Enola Gay a explodat la Hiroshima, omorând pe loc zeci de mii de oameni. Până la sfârşitul anului 1945, circa 140.000 de persoane au murit din cauza bombardamentului şi a consecinţelor sale.

Bomba atomică aruncată de aviaţia americană asupra Hiroshimei a fost urmată la 9 august de un atac similar împotriva oraşului Nagasaki, în care au murit pe loc 40.000 de oameni. În urma celor două atacuri devastatoare, Japonia a capitulat, Al Doilea Război Mondial luând sfârşit în mod oficial la 15 august.

La ceremonia desfăşurată duminică în parcul Memorialul Păcii de la Hiroshima, mii de participanţi, printre care prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi supravieţuitori ai atacului, au păstrat un minut de tăcere în memoria victimelor.

Ceremonia din acest an are loc după ce 122 de state membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite au adoptat primul tratat cuprinzător de interzicere a armelor nucleare, dar căruia Japonia a refuzat să i se alăture, împreună cu puterile nucleare şi câţiva aliaţi ai SUA.

Japonia a criticat tratatul ONU, considerând că el adânceşte decalajul între statele care deţin arma nucleară şi celelalte ţări.
Niciunul din cele nouă state dotate cu arma nucleară – SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franţa, India, Pakistan, Coreea de Nord şi Israel – nu a luat parte la negocieri.

‘Pentru a ajunge în mod real la o lume fără arme nucleare, avem nevoie de participarea atât a statelor nucleare, cât şi a celor nenucleare’, a declarat duminică Shinzo Abe. ‘Ţara noastră vrea să arate calea comunităţii internaţionale, încurajând cele două părţi’ să avanseze spre denuclearizare, a mai spus premierul japonez, fără a face referire explicită la tratatul ONU.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a trimis un mesaj la ceremonie, în care a subliniat că ‘visul nostru al unei lumi libere de arme nucleare rămâne departe de realitate’. ‘Statele care deţin arme nucleare au o responsabilitate specială de a întreprinde măsuri concrete şi ireversibile de dezarmare nucleară’, a adăugat Guterres.

Barack Obama a vizitat Hiroshima în mai 2016, devenind primul preşedinte american în funcţie care a făcut acest gest. El şi-a declarat simpatia faţă de victime, dar nu a prezentat scuze pentru atacurile din 1945.

Potrivit municipalităţii de la Hiroshima, graţie în parte vizitei lui Obama, numărul vizitatorilor la Muzeul Memorialului Păcii a crescut cu 16,4% în 2016, ajungând la 1,74 milioane.AGERPRES