Trezoreria a tatonat băncile pentru a evalua cererea pentru obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la 50 de ani, în condiţiile în care nivelul datoriei Italiei este extrem de ridicat. 

Ar fi pentru prima dată când Italia vinde bonduri pe 50 de ani prin intermediul unui sindicat de bănci şi nu printr-un plasament privat. 

Ministerul de Finanţe din Italia ar putea decide vânzarea în următoarele săptămâni, a precizat una din surse, în timp ce o altă sursă susţine că în septembrie ar putea avea loc tranzacţia. 

Ministerul încearcă să rostogolească datoria de aproximativ 2.000 de miliarde de euro. În aprilie, a fost vândută prima emisiune de bonduri nominale pe 20 de ani, în valoare de 6,5 miliarde de euro. 

În aprilie, Franţa şi Belgia au vândut obligaţiuni guvernamentale cu scadenţa la 50 de ani. 

Datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro după cea a Greciei, a urcat anul trecut la 132,6% din PIB, respectiv 2.169 miliarde de euro. Conform datelor revizuite ale Institutului Naţional de Statistică (Istat), în 2014 datoria publică s-a situat la 132,5% din PIB. 

Analiştii apreciază că economia arată semne de redresare datorită creşterii încrederii în urma anunţării noului program BCE de relaxare cantitativă (QE), în valoare de 1.100 miliarde de euro, menit să evite riscul unei spirale deflaţioniste. De asemenea, scăderea preţului la ţiţei şi deprecierea euro sprijină avansul PIB-ului Italiei. 

În 2016, creşterea economiei ar urma să accelereze la 1,2%, a estimat recent Banca Centrală a Italiei, deşi se menţin incertitudini considerabile şi revenirea investiţiilor în afaceri trebuie încurajată pentru a se stimula avansul economiei. 

AGERPRES