În august, datele preliminare publicate de Istat indicau că a treia mare economie europeană s-a contractat cu 0,2% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu declinul de 0,1% din precedentele trei luni, determinând intrarea în recesiune. Miercuri, datele revizuite, prin care profiturile din prostituţie şi vânzarea de droguri au fost incluse în veniturile naţionale, arată că PIB-ul Italiei a înregistrat o creştere zero în primele trei luni din 2014.
Deşi Istat a confirmat declinul de 0,2% din trimestrul doi, prin revizuirea datelor pe primele trei luni Italia a reuşit să evite a treia recesiune din ultimii şase ani. O economie trebuie să se contracteze două trimestre consecutiv pentru a fi în recesiune tehnică.
Datele revizuite sunt un balon de oxigen pentru premierul Matteo Renzi, care nu reuşeşte să stimuleze creşterea economiei şi să implementeze reforme în timp ce reduce deficitul sub plafonul de 3% din PIB stabilit de UE.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca veniturile de pe piaţa neagră să reducă datoria publică a Italiei, care se ridică acum la 132% din PIB, mai mult decât dublu faţă de limita de 60% stabilită de UE.

Istat estimează că PIB-ul Italiei se va contracta cu 0,3% în 2014. Ministerul de Finanţe al Italiei prognozează că economia va reveni pe creştere în 2015, cu un avans de 0,6%.

Ţările europene implementează noile reguli statistice ale Uniunii Europene care, printre altele, cer ca estimările privind profiturile din prostituţie şi vânzarea de droguri să fie incluse în veniturile naţionale.

În iunie, şeful Direcţiei de Conturi Naţionale din cadrul Institutului Naţional de Statistică, Adriana Ciuchea, a declarat că România va introduce în calculul Produsului Intern Brut producţia, importul şi consumul de droguri, prostituţia şi traficul cu alcool şi tutun începând cu datele aferente anului 2012, care vor fi prezentate în septembrie 2014, având în vedere că este obligată să recalculeze PIB-ul potrivit noii metodologii valabile la nivel european. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: