In Statele Unite si tarile vest-europene, in termeni de crestere, situatia e mai putin roz: preturile calculatoarelor au scazut cu pana la 34% pe an, falimentele „entuziastelor” dot-com-uri erau in anii trecuti la ordinea zilei, iar majoritatea operatorilor de telefonie mobila din Europa au serioase probleme financiare din cauza investitiilor uriase in tehnologia 3G.
In Romania, volumul vanzarilor de calculatoare si periferice se amplifica de la an la an, pentru unele dintre acestea cresterile fiind de 80%. Furnizorii de Internet se asteapta ca legea privind plata taxelor locale pe Internet sa duca la o dublare a numarului de abonati. Companiile de telefonie mobila realizeaza cifre de afaceri de sute de milioane de dolari, ramanand la sfarsitul anului fiscal si un profit brut, aflat in permanenta crestere. Sa nu uitam totusi ca Romania si Rusia au cea mai mica densitate de PC-uri din statele central si est-europene, reprezentand 1/9 fata de nivelul UE. Asadar, cu toate ca nu avem motive serioase sa ne batem cu pumnul in piept, dezvoltarea Romaniei in sectorul IT&C tine de domeniul certitudinii.
De ce Romania nu a fost afectata de criza
„Particularitatea pietelor emergente, printre care si Romania, este faptul ca ramanerea in urma devine un motor de crestere foarte putin legat de evolutia macroeconomica. Adaugati la asta si economia gri si iata un motor puternic de crestere, practic decuplat de indicii de tip GDP (PIB)”, comenteaza Valeriu Ionescu, director la AIG New Europe Fund. „Ca exemplu, este suficient sa ne amintim boom-ul comunicatiilor mobile, intr-o perioada in care Romania „afisa” indici de regresie economica, situatie care a culminat aproape cu incapacitatea de plata de la jumatatea anului 1999″, adauga Ionescu.
„In vreme ce in statele dezvoltate se manifesta nevoia de a schimba o generatie cu alta, noi suntem in situatia de a umple un gol”, explica Mihai Pascadi, director general la Compaq Romania.
Scaderea vanzarilor pe plan mondial „a accelerat, probabil, procesul de consolidare”, adauga Pascadi. Directorul Compaq explica, in continuare, ca „pe masura ce un domeniu se maturizeaza, incep sa apara standardele, in sensul ca produsele devin comparabile. Aceasta genereaza accelerarea competitiei si, implicit, o reducere a marjelor de profit. Pentru a pastra profiturile constante, trebuie marite volumele, ceea ce grabeste procesul de consolidare.” In aceeasi logica se inscrie si preconizata fuziune dintre Compaq si HP.
Sectorul telefoniei mobile este poate domeniul care a realizat in ultimii ani cea mai spectaculoasa crestere atat sub aspectul rentabilitatii, cat si al numarului de clienti. Spre deosebire de operatorii romani, marile companii europene de telecomunicatii se confrunta cu situatii financiare dificile, din cauza investitiilor imense in licente 3G. De aceea, operatorii europeni au ajuns sa-si vanda o parte din activele care nu tin de obiectul de activitate (non-core assets), dupa cum apreciaza Nicolae Oaca, analist de telecomunicatii.
In concluzie, „secretul” nerepercutarii crizei mondiale asupra pietei romanesti se poate rezuma in cateva cuvinte: in vreme ce nevoia de comunicatii, informare, transfer de date este in crestere, nivelul tehnologic existent este scazut. In aceste conditii, „legea economica spune ca oferta creste ca sa satisfaca cererea”, conchide Valeriu Ionescu.     

CreStere Si stagnare In IT&C

In Romania:
* Numarul de PC-uri vandute in 2001 – aproximativ 130.000 – va creste in 2002 la 170.000,
* Mobifon si Orange/ MobilRom au devenit independente financiar de companiile straine proprietare, TIW si Vodafone, respectiv Orange, reusind sa obtina nu numai un indicator EBITDA bun, cat si un profit net in crestere.
Pe plan global:
* Pretul la producator al computerelor a scazut in 2001 cu 34%, fata de o diminuare de 17% in 2000. Analistii sunt insa de parere ca scaderea accelerata a pretului calculatoarelor va genera o relansare a vanzarilor,
Investitiile cumulate ale operatorilor de telefonie mobila europeni pentru licentele 3G s-au cifrat la 116 miliarde USD.