‘Deşi vom avea creştere salarială în sectorul bugetar, inflaţia va anula efectul, cel puţin parţial. Creşterea puterii de cumpărare va fi mult mai mică. Nu o stăpânim noi şi nu e în domeniul BNR.(…) O anumită reducere va trebui să rămână şi la anul, indiferent de cât va fi inflaţia. Reducerea (n.r a salariilor) de la anul comparativ cu 2009, începutul lui 2010, va fi mult mai mică decât cea aplicată începând cu 1 iulie 2010’, a explicat Isărescu.

Acesta a subliniat că diminuarea salariilor a fost luată cu întârziere deoarece măsurile de ajustare salarială costă voturi, costă deteriorarea încrederii populaţiei şi nicăieri în lume nu sunt binevenite, deşi uneori sunt inevitabile.

Guvernatorul BNR a menţionat că discuţiile legate de creşterea salariilor în sectorul bugetar, în 2011, pot fi în termeni reali sau în termeni nominali şi că mulţi speră ca ajustarea să se facă de către inflaţie.

‘Discuţia poate fi în termeni nominali sau reali. Discuţia cu publicul se face în termeni nominali. Mulţi speră ca ajustarea să se facă de către inflaţie. BNR are o părere deosebită, pentru că noi suntem gardianul stabilităţii preţurilor, şi considerăm că e nedreaptă şi mai dureroasă, cu toate că pare să fie făcută cu un fel de drog, cu un fel de anestezic, şi că ea creează distorsiuni. Dar, mişcă decizia din câmpul frontal, factor politic-populaţie, într-un într-un câmp mai difuz şi dă senzaţia de compromis’, a subliniat Mugur Isărescu.
SURSA: Agerpres