Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat astăzi că rata inflaţiei din România este în continuare în scădere.

Singurii doi factori care au determinat creşteri de preţ în ultima perioadă sunt rigiditatea de pe piaţa muncii şi mărirea accizelor la produsele din tutun. „Dacă ar fi să vedem care este impactul tutunului asupra indicelui preţurilor de consum, acesta este semnificativ”, a declarat Mugur Isărescu.

„Avem, în mod clar, o reducere a consumului populaţiei, factor ce scade presiunile inflaţioniste şi creşte presiunea dezinflaţiei”, a adaugat guvernatorul, arătând că România cunoaşte o înclinaţie către economisire.

Astfel că Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere prognozele de inflaţie pentru anii 2009 şi 2010, de la 4,4% la 4,3% pentru acest an şi de la 2,8% la 2,6% pentru anul viitor.

„Piaţa produselor de larg consum era saturată”

„Se observă o scădere dramatică a bunurilor de folosinţă îndelungată, care se reflectă şi în scăderea importurilor, pentru că majoritatea acestor produse proveneau din import. E vorba şi de o saturare a pieţei, aşa că scăderea era de aşteptat, dar şi de tendinţa băncilor de a nu mai acorda credite de consum”, susţine Isărescu.

Inflaţia a urcat cu 0,2% în iunie, faţă de mai, în contextul majorării preţurilor la mărfurile nealimentare şi servicii şi a unei reduceri uşoare a celor la alimente, în timp ce rata anuală a coborât comparativ cu luna anterioară de la 5,95% la 5,86%.

Inflaţia, criteriu de performanţă în acordul cu FMI

Rata anuală a inflaţiei din fiecare trimestru este criteriu de performanţă în acordul cu FMI, iar depăşirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligaţie de continuare a programului. Ţinta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.

Criteriile de performanţă pentru lunile iunie şi septembrie 2009 au fost stabilite în jurul nivelului central de 6,4%, respectiv 5,7%, iar rata anuală a inflaţiei ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual faţă de ţintă.

DETALII:
Citeşte şi Isărescu: „Unii, săracii, aşteaptă de 6 luni să se facă cursul 4,7 lei/euro”