"Nu mi-am schimbat părerea că este greu să faci afaceri în România. Mi se pare chiar mai greu. Parcă nu s-a uşurat. Într-un trimestru am plătit 3 miliarde de lei vechi către stat. Mi se pare chiar prea mult, poate că este o percepţie şi poate că sunt subiectiv. Dar nici chiar aşa. Una-două, ba impozit pe aia, ba pe profit, poate ne uşurează acum cu profitul neinvestit. Când mi-a zis cât trebuie să plătească firma impozitul pe profit aproape că i-am închis telefonul în nas contabilului", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care este şi acţionarul unei companii ce produce vin, arătându-se indignat de povara fiscală pe care o firmă trebuie să o suporte.

Oficialul BNR credea că aceste nemulţumiri au ajuns şi la Guvern şi spera că atât scutirea de impozit pe profitul reinvestit, cât şi reducerea CAS să dea o gură de oxigen mediului de afaceri. Cele două măsuri au fost implementate între timp.

Isărescu mai spunea că prin relaxarea politicii fiscale se va scoate la lumină o parte din economia gri, inclusiv locurile de muncă la negru, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra bugetului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2000, când a fost redus impozitul pe profit de la 40% la 25%, iar încasările s-au dublat.

Azi, la BNR, guvernatorul  spus că pachetul de reduceri fiscale pe care Guvernul il are in vedere "este inaplicabil din punct de vedere economic si impactul sau bugetar ar insemna o schimbare politica majora".