'Avem în prezent câteva mii de cazuri (…) din care aproape jumătate nu aveau restanţe de plată. Aceasta este o problemă extrem de serioasă. Oameni care nu aveau probleme… Am stimulat o răzgândeală şi aceasta este o problemă', a explicat Isărescu. 

El a precizat că datele pe care BNR le are la dispoziţie sunt colectate indirect, de la băncile comerciale, pentru că Legea nu permite băncii centrale să colecteze în mod direct astfel de date, şi s-ar putea să nu reflecte întocmai situaţia, dar problema de fond rămâne, având în vedere că cifra anunţată de iniţiatorii legii a fost mult mai mare, de aproximativ 900.000 de persoane care ar avea probleme cu plata ratelor la bancă, scrie Agerpres.

În acest context, guvernatorul a menţionat că asistăm la o descurajare a creditării, în special pe segmentul de ipotecare, din cauza cadrului legal incert, cu multe lacune. 

'Nu putem să evaluăm, cu excepţia acestor informaţii, care vor fi consecinţele (Legii dării în plată -n.r.) asupra creditării în România. (…) Credem că avem o descurajare mai mult decât semnificativă a creditării ipotecare. Şi aici avem incertitudini', a mai spus Isărescu.  Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare în data de 13 mai.