Conform acestui studiu, ponderea regenerabilelor în mixul energetic al UE ar putea ajunge la 34% în 2030, comparativ cu vârful de 17% atins în 2016 şi ţinta de 27% fixată momentan pentru anul 2030. 

Însă, pentru ca ponderea regenerabilelor să ajungă la 34% în 2030, statele membre vor trebui să investească aproximativ 62 de miliarde euro pe an. Irena subliniază însă că majorarea ponderii regenerabilelor va declanşa investiţii suplimentare de aproximativ 368 miliarde euro până în 2030 şi de asemenea va ajuta la reducere emisiilor poluante cu încă 15% în următorii 12 ani, echivalentul emisiilor Italiei. 

„Cu o nouă strategie ambiţioasă şi realizabilă în domeniul energiei regenerabile, UE poate oferi certitudine investitorilor şi dezvoltatorilor, poate stimula activitatea economică, crearea de noi locuri de muncă, îmbunătăţi sănătatea şi poate pune UE pe o traiectorie solidă privind decarbonizarea, în linie cu obiectivele sale de mediu”, a declarat directorul general al Irena, Adnan Amin. 

„Raportul confirmă propriile noastre observaţii cu privire la scăderea semnificativă a costurilor regenerabilelor în ultimii ani şi că trebuie să luăm în calcul aceste noi realităţi atunci în cadrul negocierilor pentru finalizarea politicilor energetice ale Europei” a declarat comisarul european pentru Climă şi Energie, Miguel Arias Canete. 

Potrivit raportului Irena, UE are potenţialul de a-şi creşte capacităţile instalate pentru energia eoliană şi fotovoltaică până la 327 Gigawaţi respectiv 270 de GW în 2030, de la 97 GW respectiv 86 GW în prezent. În plus, Irena susţine că ponderea regenerabilelor în sectorul energetic ar putea ajunge la 50% în 2030, comparativ cu mai puţin de 30% în 2015. 

Datele Eurostat pentru anul 2016, arată că România se numără printre primele zece state membre UE după ponderea regenerabilelor în mixul energetic, cu un nivel de 25%, pe primul loc fiind Suedia, unde energiile regenerabile aveau o pondere de 54% în mixul energetic. 

AGERPRES