Astfel, se pare că Iranul a ştiut imediat, chiar în ziua accidentului, pe 8 ianuarie, că a distrus avionul de linie ucrainean care efectua zborul PS752, cu o rachetă. Înregistrarea audio a unei convorbiri între un pilot iranian şi turnul de control de pe aeroportul din Teheran a fost difuzată de un canal de televiziune ucrainean duminică seara.

Pilotul unui avion iranian care aparent se afla în zbor în momentul în care aparatul companiei Ukraine International Airlines era doborât în apropierea Teheranului întreabă turnul de control: „Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă”. Autorităţile de la Teheran au reproşat autorităţilor ucrainene că a divulgat ceea ce ele consideră a fi o informaţie confidenţială şi au anunţat că vor înceta de acum înainte să împărtăşească Ucrainei vreun element al anchetei privind prăbuşirea zborului 752, soldat cu 176 de morţi.

După ce a refuzat să-şi asume responsabilitatea timp de trei zile, Iranul a recunoscut că a doborât avionul, explicând că a făcut acest lucru din greşeală în contextul în care Republica islamică se afla în alertă maximă, aşteptându-se la eventuale represalii din partea SUA după ce lansase mai multe rachete asupra unor baze în Irak, unde se aflau soldaţi americani.

Probe cutremurătoare din inregistrarea audio

Într-un interviu televizat, Volodimir Zelenski a apreciat că înregistrarea dată publicităţii duminică „probează că partea iraniană ştia de la bun început că avionul nostru a fost lovit de o rachetă”. ”Este o înregistrare audio a turnului de control din Teheran cu un avion iranian care se pregătea de aterizare. Avionul nostru a decolat la ora 06:12, iar avionul iranian urma să aterizeze la ora 06:30. (Pilotul) a văzut tot şi a transmis turnului de control. El spune ‘se pare că a fost lansată o rachetă’, în farsi şi în engleză”, a comentat Zelenski, potrivit Agerpres. „Pilotul spune: ‘Mi se pare că zboară o rachetă’. El spune aceasta în acelaşi timp în persană şi în engleză, totul este clar aici”, a adăugat şeful statului ucrainean.

În înregistrare, un pilot al companiei iraniene Aseman întreabă turnul de control: „Este o zonă activă? Sunt lumini care seamănă cu o rachetă. Se întâmplă ceva?”. „Nimic nu ne-a fost semnalat. Cu ce seamănă această lumină?”, răspunde controlorul aerian. „Este lumina unei rachete”, spune pilotul. Se aude apoi turnul de control încercând în zadar să ia legătura cu avionul de pasageri ucrainean prin radio. Pilotul aparatului iranian anunţă în continuare turnul de control că a văzut ”o explozie”. „Una foarte mare, am văzut-o. Nu ştiu ce-a fost asta”, spune el.

Un oficial iranian însărcinat cu ancheta din cadrul Organizaţiei pentru aviaţia civilă din Iran a criticat Ucraina pentru difuzarea acestei înregistrări. „Echipa de investigaţii tehnice a prăbuşirii avionului de linie ucrainean, printr-un gest straniu, a publicat fişierul audio secret al comunicaţiilor pilotului unui avion care zbura în acelaşi timp cu aparatul ucrainean”, a declarat Hassan Rezaifar agenţiei iraniene Mehr. „Această acţiune a ucrainenilor ne-a determinat să nu le mai furnizăm niciuna din probe”, a spus el.