Înalt Preasfinţitul Teodosie a fost surprins în timp ce adoarme de mai multe ori, la emisiunea săptămânală „Dialog duhovnicesc”, de la Radio Dobrogea. Vizibil obosit, ÎPS Teodosie răspunde în emisiune mai multor întrebări ale credincioşilor, transmise de preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

După circa jumătate de oră de răspuns la întrebări, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pare tot mai obosit, îi cad pleoapele şi are ochii închişi pentru mai multe secunde. De mai multe ori, în timpul emisiunii de circa două ore, ÎPS Teodosie închide ochii timp de mai mutle secunde, răspunde tot mai greu la întrebări şi îl lasă şi pe Tănăsescu să aştepte răspunsul.

Teodosie Petrescu  este un înalt cleric român ortodox, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anul 1994, iar din 2001 întâistătător al Arhiepiscopiei Tomisului.

Captură foto Youtube.

Arhiepiscopul a fost implicat în mai multe scandaluri

Arhiepiscopul Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmăririt penal pentru luare de mită și fals intelectual începând cu data de 5 mai 2009, dar dosarul a fost clasat de procurori. În data de 3 februarie 2017 a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. În data de 5 iunie 2019 a fost achitat în acest dosar de Curtea de Apel Constanța. În 14 feb. 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea, pe motiv că fapta nu există.

În noiembrie 1982, după ce a cântat în corul studenților, a fost încadrat cântăreț bisericesc la paraclisul patriarhal Antim. La 1 octombrie 1986 a fost titularizat prin concurs pe postul de asistent universitar la Facultatea de Teologie din București, secția Practică. În anul 1977 a fost închinoviat ca frate la schitul Crasna din județul Prahova. În data de 6 decembrie 1990 a fost tuns în monahism la același schit, ocazie cu care a primit numele de Teodosie

La 24 februarie 1991 a fost hirotonit ieromonah, având ca sarcină activitatea de asistență religioasă și misiune caritabilă la spitale, azile și casele de copii din București. Între 1992-1993 a beneficiat de o bursă de studii la Universitatea din Birmingham. În ședința din 22 martie 1994 a Sfântului Sinod a fost ridicat la treapta arhieriei, cu acordarea prealabilă a rangului de arhimandrit și a aprobat alegerea în funcția de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Snagoveanul.

Hirotonia în arhiereu s-a săvârșit în ziua de 3 aprilie 1994 în Biserica Sfântul Spiridon Nou din București, paraclis patriarhal. La începutul anului 2001, după retragerea arhiepiscopului Lucian Florea (decedat în 2004), patriarhul Teoctist a convocat la București, pentru ziua de 21 februarie, Colegiul Electoral Bisericesc, în vederea alegerii unui nou arhiepiscop. În urma votului membrilor Consiliului Electoral Bisericesc a fost ales Teodosie Petrescu pentru scaunul arhiepiscopal de la Tomis. Întronizarea a avut loc în Duminica Floriilor, 8 aprilie 2001, la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.

În data de 17 septembrie 2002 a fost ales decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța.

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu