Arhiepiscopul Teodosie răspunde în termeni foarte duri criticilor Patriarhului Daniel, plasându-se în spatele credincioșilor în numele cărora spune că vorbește și acționează.

”Doar Dumnezeu poate să mă sancţioneze, doar de El mă tem”, a răspuns Teodosie criticilor venite de la conducerea BOR.

Arhiepiscopul Teodosie răspunde în termeni foarte duri. ”A apăra dreapta credință nu este un lucru negativ”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, îi dă replica Preafericitului Daniel după criticile dure ale Patriarhului şi spune că numai Dumnezeu poate să îl sancţioneze, iar el nu vrea să devină patriarh.

Reacţia vine după ce Teodosie a făcut o solicitare către Patriarhia Română prin care solicita ridicarea lui la rang de mitropolit.

“Hotărârile Sinodului sunt interne, nu se discută în public, nu vorbim despre asta. Doar Dumnezeu poate să mă sancţioneze, doar de El mă tem.

Nu îmi doresc să fiu patriarh, la cererea credincioșilor am făcut intervențiile pentru înființarea Mitropoliei”, a spus Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, vineri, în replică la criticile aduse de Patriarhul Daniel.

“Am reacționat cu rugăciune, ştiu că Dumnezeu este Adevărul suprem și ne va ajuta să punem Adevărul în lumină.

Am făcut astăzi referire la Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ei au dorit să descopere crucea, cel mai important semn al creștinismului. Și noi am dorit să ne descoperim istoria, de aici de la Dobrogea, o istorie atât de obscură pe care nu o cunoșteam (…).

Am avut o atitudine creștină de apărare a dreptei credințe. A apăra dreapta credință nu este un lucru negativ, ci pozitiv. Iată, credincioșii m-au urmat”, a continuat ÎPS Teodosie, potrivit antena3.ro.

”Dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor”

Întrebat de jurnaliști dacă va continua demersurile pentru înființarea unei mitropolii la Constanța, Teodosie a confirmat.

“Da, bineînțeles, cum să nu fac demersuri. Pentru că stă, cum spune Sfântul Apostol Pavel, cum să nu mărturisesc mai departe adevărul, dacă nu mărturisesc însemnează că încep să mor, pentru că a mărturisi însemnează viață.

Mitropolia a fost o realitate și dacă Dumnezeu va voi, va fi. De Dumnezeu depinde, nu de oameni”, a mai spus ÎPS Teodosie.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut o cerere pentru reînfiinţarea „Mitropoliei Tomisului”. Răspunsul conducerii Bisericii Ortodoxe Române a venit însă abia în urmă cu câteva zile, printr-o scrisoare oficială în care cererea acestuia este refuzată și care semnalează mai multe derapaje ale Arhiepiscopiei.

Scrisoare oficială din partea Patriarhului Daniel

Arhiepiscopul Tomisului a primit critici dure într-o scrisoare oficială din partea patriarhului Daniel. ÎPS Teodosie este acuzat de răzvrătire, sfidare dar şi de atitudine provocatoare. În plus conducerea Bisericii Române i-a refuzat arhiepiscopului şi avansarea în ierarhia internă dar şi transformarea în mitropolit.

Decizia conducerii Bisericii Ortodoxe Române vine la mai puțin de două luni după ce Înaltpreasfințitul Teodosie a făcut o solicitare către Patriarhia Română prin care solicita ridicarea lui la rang de mitropolit.

Conducerea BOR susține că nu sunt îndeplinite condițiile statutare și că totul ar fi o ambiție personală a Arhiepiscopului Tomisului care dorește să urce în rang.

Biserica Ortodoxă Română dă și o serie de exemple negative venite, de-a lungul timpului, din partea IPS Teodosie, și spune că acesta ar fi hirotonisit preoți din alte eparhii care nu ar fi avut ieșire din acestea și nu ar fi avut încuviințarea episcopilor lor.

În același timp, IPS Teodosie este acuzat că, la școala pastorală, ar avea teză de doctorat plagiată și totodată că se răzvrătește împotriva deciziilor Bisericii Ortodoxe Române și că nu respectă canoanele și deciziile venite de la Sfântul Sinod.

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu.