Mai exact, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu susține că Biserica este ”cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate”, iar eventuale restricții ”trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”.

Totodată, el a mai adăguat că tema restricțiilor de Paști din acest an ” este momentan una ireală”.

”Tema imaginatelor restricții de Paști de anul acesta este una momentan ireală, iar cei ce se căznesc să-i confere o artificială consistență, persoane din Biserică sau din afara ei, au fie un discutabil gust pentru situații limită și conflictuale majore, fie incapacitatea crasă de a învața ceva din trecutul recent. Altfel, cum să te trezești că programezi cu luni înainte restricții imaginabile sau nu?

Restricții care raportate la cel mai ordonat și curat spațiu privat de utilitate publică din societate, acela al bisericilor, trebuie cântărite totdeauna de acum înainte cu cel mai fin discernământ dobândit dintr-o recentă și dureroasă experiență”, a spus acesta.

Nu a existat o discuție oficială

Vasile Bănescu a mai adăugat că nu a existat nici o discuție oficială legată de restricțiile de Paști și nu este nevoie de speculații pe această temă. El a mai adăugat că este nevoie de un dialog lucid și onest și nu este nevoie de teme false care să genereze tensiuni inutile între stat și Biserică. 

”Nu a existat și nici nu putea să existe anul acesta vreo discuție oficială despre restricții de Paști și nu este corect să declanșăm speculații în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum.

Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorități și cultele religioase. Un dialog lucid, onest, inter-instituționalizat, căruia nu i se face niciun serviciu prin lansarea în spațiul public a unei teme false, menită să creeze tensiuni inutile între stat și cultele religioase (ai căror membrii compun covârșitoarea societate civilă), și să inducă un nefiresc orizont sumbru de așteptare în societatea creștină din România.”, a precizat Vasile Bănescu.

De menționat este faptul că, reacția Patriarhiei Române vine în cintextul în care preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că autorităţile nu au în vedere un “lockdown” de Paşte, însă sarea de alertă va fi prelungită săptămâna aceasta.