Dan Andronic: Va mai trece Biserica peste încă o nouă umilință?

Unul din cele mai puternice lucruri pe care le înveți atunci când te apropii de Credință este conceptul de smerenie. Nu este ușor de înțeles pentru că este ceva ce contravine firii noastre omenești.

“Orice cădere sau eşec are drept început şi rădăcină pierderea cugetării smerite. Interesul personal, vieţuirea după propria voie, mulţumirea de sine, independenţa, neascultarea, anarhismul şi altele asemenea ale egoismului reprezintă răsturnarea cugetului smerit, în care se află locul lui Dumnezeu şi al voii dumnezeieşti”, spunea Gheronda Iosif Vatopedinu, citat pe doxologia. Altfel spus, este mai mult decât o virtute, este sarea virtuților, după cum spunea părintele Arsenie Boca.

Smerenia nu trebuie confundată cu naivitatea. Cu atât mai puțin cu prostia. Chiar dacă în secolul XXI dominat de un curent neo-marxist ni se inoculează ușor această idee. Fiecare incident este ridicat la rang de eveniment și se cere Bisericii să mai facă un pas înapoi din societate. Pentru ca adevăratelor învățături să le ia locul demagogia și fățărnicia. Este o încercare peste care sunt convins că se va trece, prin acțiune și fermitate.

„Mi-e teamă că vom fi din nou ținuți departe”

Pentru că smerenia nu se dobândește adaptându-te la curentul televiziunilor și al rețelelor sociale, sau la voința stăpânitorilor vremelnici. Din istorie se vede cum întâmplarea de a fi la un moment dat în fruntea unei instituții sau a unui stat nu înseamnă că deții Adevărul!

Ne apropiem de încă o sărbătoare a Paștilor. Din pregătirea care a început, mi-e teamă că vom fi din nou ținuți departe de cea mai veche sărbătoare a creștinismului. Singura minune care se arată tuturor, credincioşi şi necredincioşi, după cum spunea tot părintele Arsenie Boca. Ca și anul trecut, ne vor lăsa să mergem la hipermarketuri, ne vor transforma în furnici ale căror mâini sunt mult prea ocupate cu plase pline de cumpărături. Atât de ocupate încât nu ne vor lăsa să ținem și o lumânare aprinsă.

Continuarea editorialului scris de Dan Andronic poate fi citită pe evz.ro.