Aproximativ 1,2 milioane de români sunt angajați part-time în România. Mai bine de jumătate nu câștigă mai mult de 680 de lei net pe lună. Acestea sunt câteva cifre care au arătat Ministerului de Finanțe că există o formă de recompense și în zona gri sau neagră a salarizării. Potrivit lui Ionuț Mișa, ministrul Finanţelor, plata TVA într-un cont separat va aduce încasări suplimentare de zeci de miliarde de lei la bugetul de stat. De asemenea, ministrul a explicat și în ce condiții impozitul pe venitul global ar fi unul aplicabil.

 

Capital: Contribuția de solidaritate se va mai aplica?

 

Ionuț Mișa: Premierul a solicitat o analiză mult mai fundamentată pentru a vedea dacă s-ar justifica implementarea ei. Au existat discuții despre plafoane și despre veniturile pentru care ar urma să se aplice. Ulterior, după simulări, uitându-ne și la practica internațională, ne-am dat seama că nu există o justificare cost-beneficiu pentru implementarea ei. Premierul a fost deja informat de rezultatul analizelor noastre.

 

Capital: Impozitul pe venitul global e o variantă?

 

Ionuț Mișa: E un sistem care a fost utilizat la începutul anilor 2000 în România, și a produs și efecte. În continuare, funcționează în alte țări europene. Dacă e aplicat la nivel de individ, pe actuala structură informatică din ANAF, respectiv pe bază de CNP, atunci, da, el poate fi implementat. Ca principiu, impozitarea globală înseamnă o distribuire mai corectă a veniturilor către populație. Identificarea tuturor veniturilor unei persoane și stabilirea ulterioară a unui impozit pentru cei care realizează venituri foarte mari nu cred că poate fi un lucru neapărat rău. Astăzi ne confruntăm cu situația în care foarte multe venituri nu sunt declarate și impozitate. Analizăm mai multe variante. Vrem să fim siguri că alegem cea mai bună soluție. E în dezbatere în grupurile de lucru.

 

 

Capital: Sunteți mulțumit de colectare/ activitatea ANAF și rezultatele în ceea ce privește încasările?

 

Ionuț Mișa: Momentan nu sunt mulțumit de activitatea ANAF. E un element pe care îl monitorizez foarte atent, cel puțin din momentul în care am devenit ministru. Un grad de realizare de 98,6% pentru mine nu este mulțumitor. Vreau mai mult și știu că colegii mei pot mai mult. Am speranța că noua echipă va reuși să recupereze deficitul de încasări existent azi și va realiza până la finalul anului veniturile programate. E foarte important pentru noi să realizăm încasările programate pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar. În primele cinci luni ale anului, nerealizarea pe încasări a fost de 1,4 miliarde de lei. Analiza nu include și rambursările de TVA.

 

Capital: Ținta de deficit de 3% din PIB cât de realistă pare în acest moment?

 

Ionuț Mișa: În ciuda nerealizării veniturilor programate, este un obiectiv realist. Trebuie o monitorizare foarte bună a încasărilor în paralel cu o monitorizare a cheltuielilor fiecărui ordonator de credit în parte. Am avut deja discuții cu toți colegii mei miniștri pentru a mă asigura că au înțeles responsabilitatea majoră pe care o are fiecare ordonator de credit și pentru le atrage atenția ori de câte ori considerăm că există derapaje în cheltuirea banului public. Este foarte important pentru noi să ne încadrăm în limitele bugetare stabilite.