Exista, probabil, putini primari de tara care se pot mandri cu o cariera mai lunga in aceasta functie decat Ionel Farcas, actualul primar din Apahida, o comuna cu zece mii de oameni, situata la doar cativa kilometri de Cluj-Napoca. El a fost ales de locuitori in 1996 fiindca s-a dovedit un bun gospodar pe vremea comunismului, cand a ocupat scaunul de sef al comunei timp de 25 de ani, intre 1955 si 1980. Iar aprigul batran s-a dovedit a pricepe repede si legile capitalismului. Si datorita lui comuna Apahida este acum printre localitatile cu cea mai mare valoare a investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania.
in urma cu doua saptamani, aici, la Apahida, a fost inaugurata oficial cea mai mare investitie straina greenfield din judetul Cluj: fabrica de carton ondulat Rondocarton. Investitia, in valoare de 18 milioane dolari, apartine companiei austriece Rondo Ganahl, unul dintre cei mai mari producatori de carton din Europa Centrala si de Est.
La Apahida, Rondocarton are o capacitate de productie de 60 mii tone de carton ondulat pe an si, de asemenea, dispune de tehnologia de prelucrare a acestuia pentru obtinerea ambalajelor de calitate ridicata. Este o afacere de mare perspectiva, considera compania austriaca, tinand cont ca cererea de pe piata romaneasca pentru aceste produse depaseste cu mult oferta. „Din luna octombrie 1999, cand a iesit prima coala de carton productia se situeaza la 1000 tone/luna, cu mult sub capacitate, dar lucrurile vor merge in sus”, spune directorul executiv.
Pentru Ionel Farcas aceasta nu este altceva decat o veste buna. Vasnicul primar se gandeste deja la demararea lucrarilor pentru alimentarea cu apa a caselor comunei si la alte proiecte de infrastructura. De un lucru poate fi sigur: banii nu vor lipsi. Deja aproximativ 700 milioane au intrat la bugetul primariei locale numai din partea care i se cuvine din impozitul pe salarii platit de Rondocarton pe cateva luni, iar o data ce activitatea companiei va demara puternic, banii pentru primarie se vor inmulti semnificativ.
Trei miliarde de lei
pentru bugetul Primariei
Austriecii spun ca primarul isi merita veniturile din plin. Ionel Farcas s-a dat peste cap ca treaba sa mearga cat mai repede imediat ce a fost contactat de oamenii de la Rondo. Toate avizele ce trebuiau luate de la Primaria Apahida – de constructie, gaz, cale ferata – au fost obtinute de investitor a doua zi dupa ce-a depus cererea. Farcas a adunat oamenii care detineau pamantul vizat pentru constructie si a urgentat cat a putut contractele de vanzare-cumparare. Si cu ajutorul sau constructia a putut fi terminata la doar 11 luni de la inceperea lucrarilor, iar Rondocarton si-a putut demara activitatea la un an si jumatate de la constituirea sa, un timp record pentru ritmul in care investitiile straine ajung sa se concretizeze in Romania.
Nu doar bugetul primariei are de castigat. 28 de proprietari ai terenului avut in vedere de Rondo s-au trezit cu o gramada de bani in urma tranzactiei, iar 60 de oameni din comuna si-au asigurat un loc de munca la fabrica austriecilor.
Nu este, de altfel, singura investitie straina in perimetrul comunei. in localitatea Sanicoara isi are sediul si EVW Holding, dealer al autocamioanelor DAF pentru Romania, care impreuna cu alte patru firme din acelasi grup au facut aici o impresionanta investitie.
Aceste investitii carora li se mai adauga un depozit de carburant si alte cateva mici societati au adus primariei din Apahida un buget de 3 miliarde lei in 1999.
Acesta v-a mai creste cu siguranta in urmatorii ani, iar Ionel Farcas nu are decat un singur gand, cum sa mai faca rost de mai multi investitori straini in comuna sa de 10.000 de locuitori.