”În ultimii ani, schimburile economice dintre România şi Marea Britanie au înregistrat o creştere constantă, iar pe cifrele pe care le avem, pe 11 luni din 2014, am depăşit nivelul anului 2013. În 2013 volumul schimburilor comerciale a fost de 3,2 miliarde euro, iar pe 11 luni în 2014 avem 3,3 miliarde euro (…) Ce este cel mai important – pe relaţia cu Marea Britanie avem o balanţă comercială pozitivă. Este primul dintre partenerii comerciali ai României, dintre toate statele din lume, nu doar din UE, ca volum al balanţei comerciale pozitive”, a afirmat diplomatul român, care a adăugat că se aşteaptă ca schimburile comerciale bilaterale pe întregul an 2014 să se fi situat peste 3,4 miliarde de euro.

Ca volum al schimburilor comerciale, Marea Britanie se situează pe locul 8 dintre toţi partenerii comerciali ai României şi pe locul 6 dintre statele din UE. Ambasadorul Ion Jinga a precizat că peste 5.000 de companii britanice sunt prezente pe piaţa românească, singure sau în joint-ventures (în asociere) cu firme româneşti şi că potenţialul cooperării economice dintre România şi Marea Britanie este unul foarte ridicat.

”Cu o ţară de dimensiunea Marii Britanii, schimburi de 3,3-3,5 miliarde euro înseamnă ceva, dar sunt departe de ceea ce am putea face. Ar putea fi de 2-3 ori mai mult”, a spus Ion Jinga. Potrivit oficialului român, în fiecare lună, în medie, 20 de noi companii britanice îşi deschid afaceri în România. 'Există interes şi din partea lor şi din partea noastră pentru investiţii în sectorul infrastructurii de transport, energiei – regenerabile şi nucleare, serviciilor, protecţiei mediului. Sunt şi sectoare unde Marea Britanie este mai puţin prezentă, dar România are un potenţial semnificativ, cum ar fi sectorul agricol, mai ales agricultura de nişă, agricultura ecologică', a spus Ion Jinga.

România exportă în Marea Britanie, în proporţie majoritară, produse cu grad ridicat de prelucrare şi know-how – aparatură electrică, electronică, componente de maşini – 30%, echipamente şi mijloace de transport – 20%, produse textile – 23-24% din total, a subliniat diplomatul român. Referindu-se la comunitatea românească din Marea Britanie, ambasadorul Ion Jinga a menţionat că 40% dintre români au studii superioare şi că este una dintre comunităţile româneşti din străinătate cu cel mai mare procent de 'vârfuri'. Ca şi comunitatea românească în general, comunitatea oamenilor de afaceri români din Marea Britanie este şi ea în expansiune.

”Avem foarte mulţi tineri români care lucrează în zona City-ului londonez, mulţi în servicii financiare, dar nu numai, avem oameni care îşi deschid propriile afaceri, avem oameni care au firme de succes, cu zeci şi sute angajaţi. Românii nu ocupă locurile de muncă pe piaţa britanică, ci creează locuri de muncă. Comunitatea de afaceri reprezintă şi un motor al dezvoltării relaţiilor pe ansamblu între România şi Marea Britanie şi acest lucru se vede inclusiv în nivelul schimburilor economice', a mai spus diplomatul român. (Sursa: Agerpres)