Liviu Dragnea așteaptă seara de duminică pentru a-și anunța și el candidatura la prezidențiale, însă surse din PSD au explicat pentru Capital că președintele social democraților nu va face nici atunci un anunț tranșant. El, însă dorește să pună presiune pe judecătorii ICCJ, care vor da sentința în dosarul angajărilor fictive pe 27 mai. Dacă va fi condamnat, atunci Dragnea va spune că totul a fost politic și probabil avocații vor încerca anularea sentinței prin alte mijloace. Viorica Dăncilă ar urma să devină președinte PSD până la un eventual congres, iar lupta pentru candidatura la prezidențiale ar fi una cruntă în interiorul partidului.

Cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, un barometru pentru cele prezidențiale, USR-PLUS prin vocea lui Dan Barna le-a transmis alegătorilor, dar mai ales lui Klaus Iohannis că formațiunea va avea un candidat propriu la prezidențiale și că vizează și postul de premier. Așadar într-o alianță cu PNL, Cioloș și compania nu acceptă mai puțin decât un post de prim ministru.

Pentru ca Iohannis să fie susținut de USR-PLUS în turul doi, PNL ar trebui să renunțe la visul de a avea un premier la Palatul Victoria. Discursul lui Dan Barna și săgețile aruncate de Cioloș în ultima perioadă arată clar că oamenii din spatele acestora nu au de gând să mai cedeze puterea în favoarea grupării Iohannis, care nu ar fi respectat toate angajamentele luate la precedentele alegeri, spun surse pentru Capital. Dacian Cioloș va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Vlad Voiculescu dorește să ocupe fotoliul ocupat de Gabriela Firea. Dan Barna ar viza și el un post de vicepremier cu atribuții în zona dezvoltării regionale. În aceste condiții, ce ar mai rămâne oare PNL?

Așadar pentru alegerile prezidențiale se anunță o luptă crâncenă, în care stânga nu va conta prea mult dacă Liviu Dragnea va insista să candideze în orice condiții. Klaus Iohannis are în continuare cele mai mari șanse să mai câștige un mandat, însă cu Cioloș contra-candidat, plus Tăriceanu ar putea avea probleme și pentru turul doi, în condițiile în care mulți dintre cei care l-au votat și-au exprimat dezamăgirea față de modul în care a gestionat puterea.

În momentul de față, Dacian Cioloș ar avea susținere externă din Franța, în timp ce Iohannis mizează pe Germania. Partenerii americani ar avea „voturile” împărțite și în general merg pe mână învingătorilor, oricare ar fi ei.