Programul președintelui Klaus Iohannis pentru vizita în SUA este unul destul de strict, iar transportul a fost și el unul special. Mai exact, șeful statului a zburat cu un avion privat închiriat de la Global Jet.

”Președintele României a zburat duminică, 19 septembrie, din București spre New York via Sibiu cu un avion privat de tip Dassault Falcon8X (LX-LXL) închiriat de la Global Jet.

Președintele participă în zilele ce urmează la Adunarea Generală ONU organizată la NY și la un summit pe tema pandemiei organizat de Administrația Prezidențială a SUA.” scrie BoardingPass.

În ceea ce privește programul acestuia în primă fază, începând cu ora 15:00 (ora României), preşedintele Klaus Iohannis va fi primit oficial de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, informeaă Administrația Prezidențială. 

Totodată, potrivit sursei citate, începând cu ora 16.00, preşedintele va participa la deschiderea segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale ONU.  Ulterior, de la ora 00:30, ora României, Klaus Iohannis va avea intervenţia naţională din cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale ONU.

În același timp, la sesiunea din acest an a Adunării Generale a ONU, pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19, lucrările evenimentului se vor derula cu prezența fizică a șefilor de stat sau de guvern din statele membre ONU.

De menționat este faptul că, participarea lui Klaus Iohannis la această sesiune reprezintă o oportunitate de evidențiere a poziției țării noastre cu privire la actualele provocări globale, care necesită soluții comune, solidaritate și cooperare, bazate pe principii democratice solide și respectarea dreptului internațional. Potrivit Administrației Prezidențiale, șeful statului va sublinia importanța ordinii internaționale bazate pe reguli, precum și a unui multilateralism eficient și echitabil, în beneficiul tuturor cetățenilor statelor membre ONU.

Programul președintelui Klaus Iohannis 

În ceea ce privește tema celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale, aceasta este „Construirea rezilienței prin speranță vizând recuperarea după pandemia de COVID-19, reconstrucția durabilă, răspunsul la nevoile planetei, respectarea drepturilor omului și revitalizarea Organizației Națiunilor Unite”.

Segmentul de dezbateri generale la nivel înalt debutează la data de 21 septembrie 2021, fiind cel mai important eveniment internațional anual de diplomație multilaterală.

Un alt eveniment de o importanță majoră pentru președintele Iohannis este participarea la „Evenimentul Informal la Nivel Înalt privind Acțiunea Transformativă pentru Natură și Oameni”, din data de 22 septembrie 2021.

În același timp, președintele României va lua parte, la invitația Președintelui SUA, Joseph R. Biden Jr., la data de 22 septembrie 2021, la Summitul Global pe tema coordonării răspunsului internațional în contextul noului coronavirus (Global COVID-19 Summit: Ending the Pandemic and Building Back Better Health Security to Prepare for the Next), organizat de către acesta. Astfel, Președintele Klaus Iohannis va transmite un mesaj prin care vor fi reliefate eforturile țării noastre de combatere a pandemiei, precum și susținerea pentru construirea unei arhitecturi globale rezistente de securitate a sănătății, care să permită gestionarea adecvată a crizelor neprevăzute.

Sursa citată mai  precizează că programul lui Klaus Iohannis cuprinde, de asemenea, o serie de evenimente formale consacrate în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale a ONU. În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Președintele Klaus Iohannis, va avea o întâlnire cu reprezentanți ai Organizației American Jewish Committee (AJC), precizează Administrația Prezidențială.

Amintim faptul că președintele Klaus Iohannis a zburat duminică, 19 septembrie cu un avion privat, anunță BoardingPass.