Premierul Viorica Dăncilă a spus clar și răspicat că se gândește să meargă pe varianta restructurării Guvernului în Parlament.

Mișcarea lui Dăncilă s-a petrecut în prima ședință de guvern după retragerea ALDE. Premierul a lansat un atac dur la adresa președintelui Iohannis pe care l-a acuzat, la adăpostul imunității pe care o are, vrea să sacrifice România și face un abuz de putere.

În opinia sa, Iohannis vrea să sacrifice și să blocheze constant România și ignoră într-un dispreț total reguli, legi și decizii ale CCR, poate produce consecințe grave pentru cetățenii acestei țări și pentru relațiile României cu partenerii externi.

„Refuzul de a numi miniștrii interimari este un abuz contituțional și de putere, pe care Președintele și-l permite să îl facă la adăpostul imunității absolute pe care o are în fața legii”, a spus Dăncilă.

”Curtea Constituțională a stabilit deja prin deciia 875/2018 că președintele în funcție nu are niciun drept să refuze aleatoriu numirile miniștrilor interimari. Aceștia trebuie numiți pentru a fi asigurată buna funcționare a guvernului până când Parlamentul se va exprima asupra remanierii.

Vreau să îi asigur pe toți că nu ne temem și luăm în calcul restructurarea Guvernului în Parlament. Sunt un om al soluțiilor și împreună cu echipa guvernamentală am identificat măsurile pentru a depăși această situație de blocaj care putea fi rezolvată ușor dacă președintele își îndeplinea obligația stabilită de Constituție de a semna propunerile de interimari.

Pentru deblocarea acestei situații vom adopta o hotărâre de Guvern prin care vom transfera de la ministerul pentru relația cu Parlamentul, către secretariatul general al Guvernului avizarea privind oportunitatea trimiterii OUG în sensul motivării situației excepționale așa cum cere legislația”, a comentat Dăncilă.