Anunț de ultimă oră al președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a dezvăluit ce noi măsuri de relaxare se vor lua în România după data de 15 iunie. Toți românii sunt vizați. Starea de alertă din cauza coronavirusului nu ar trebui ridicată, spune Iohannis.

Ce restricții se vor ridica din data de 15 iunie

Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ și nici nu a crescut semnificativ, consideram ca putem continua cu noi măsuri de relaxare. După 15 iunie se pot redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă. De asemenea, vor fi posibile evenimente private, nu publice. Pot fi prezente 20 de persoane la evenimentele private desfășurate în interior.

Pentru a veni în sprijinul părinților care vor trebui să meargă la serviciu, va fi posibilă după 15 iunie redeschiderea after school-urilor, creșelor și grădinițelor private. De asemenea, s-ar putea redeschide și sălile de fitness.

Având în vedere că începe sezonul estival, va fi posibilă deschiderea piscinelor exterioare cu respectarea normelor. De asemenea, este important ca ușor ușor să renunțăm la unele măsuri acolo unde este posibil. Lucrurile vor fi mai relaxate în relația cu statele unde numărul de noi îmbolnăviri este mic. Mai exact, unde sunt sub 5 cazuri la un milion de locuitori în media ultimelor 14 zile. Deocamdată, nu se califică la relaxare Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda.

Nu avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi. Avem încă 150 de persoane în medie la terapie intensivă. Se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, mai simplu dar nu se poate continua fără starea de alertă”, a spus Iohannis.