Piața de capital se apropie de încheierea unui nou an. Care s-a dovedit a fi relativ calm pentru bursă, cu nivel redus de lichiditate și investitori rămași în așteptare. Nivelul la care se află piața acum reflectă în mare parte estimările brokerilor, care au prevăzut o creștere mai puțin spectaculoasă decât cea din 2009. Ceea ce s-a și întâmplat.
Economia a continuat să evolueze mult mai slab decât bursa, recesiunea continuând și în acest an. Iar investitorii au nevoie de o confirmare a creșterii economice înainte de a investi banii în acțiuni. Mai mult, investitorii individuali, dar și fondurile de investiții reclamă numărul redus de titluri din piață și ponderea scăzută a acțiunilor libere la tranzacționare. Chiar și la nivelul actual al
PIB-ului, piața de capital este prea mică.
Principala soluție pentru aceas­tă situație vine tot de la statul român. Care ar trebui să utilizeze piața de capital pentru privatizări parțiale și pentru finanțarea unor proiecte ale companiilor deținute. Paradoxal, deși statul are nevoie de bani din orice sursă pentru a trece peste perioada de recesiune și pentru a micșora deficitul bugetar, listarea unor pachete de acțiuni de la companiile din portofoliu nu este o prioritate.
Oferte bune, oferte slabe
Bursa de Valori București a început să facă tot mai multe campanii de promovare a finanțării prin piața de capital. „Orice companie din România ar trebui să știe că se poate finanța și prin intermediul bursei, în anumite condiții. BVB intenționează să faciliteze accesul companiilor la informație în ceea ce privește mecanismul de finanțare prin piața de capital locală“, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB. Este necesar însă ca societățile care lansează oferte publice inițiale să fie atractive, altfel riscă să nu obțină finanțarea dorită. Cel mai bun exemplu în acest sens este Hidraulica Plopeni (simbol bursier HPR), a cărei ofertă publică a fost subscrisă în proporție de doar 0,04%, cel mai mic nivel de pe bursă în ultimii zece ani. HPR intenționa să strângă de la investitori peste zece milioane lei, însă cei patru investitori care au participat au oferit doar 4.180 lei.
Aceasta nu înseamnă că bani nu sunt. Conform studiului efectuat de Prognosis luna trecută, ponderea banilor destinați învestiției în acțiuni ținuți sub formă de cash este de circa 50% din total (expunerea pe acțiuni este de 55,8% pentru investitori și de 42,9% pentru experți). Iar în această perioadă, de scădere a indicatorilor companiilor din cauza recesiunii, sunt preferate unitățile fondurilor de investiții. Oferta publică a iFond Gold, lansată de Intercapital Investment Management, a fost subscrisă în proporție de peste 200%, cu o valoare totală a cererilor de 4,05 milioane lei. O revenire a listărilor și a banilor ținuți deoparte este așteptată după listarea Fondului Proprietatea, care ar trebui să se producă pe 25 ianuarie 2011, conform calendarului de listare stabilit de administratorul Fondului, Franklin Templeton.
Ușoară creștere a indicatorilor
Indicatorii BVB au evoluat pozitiv și în primele 11 luni ale acestui an. Valoarea totală tranzacționată a urcat până la un total de 7,9 miliarde lei (1,9 miliarde euro), față de 6,46 miliarde lei (1,53 miliarde euro) în aceeași perioadă a anului trecut, capitalizarea bursieră a urcat până la 92 miliarde lei (21,5 miliarde euro) față de 80 miliarde lei (19 miliarde euro) anul trecut, iar raportul mediu al PER (prețul acțiunii raportat la profit) a coborât de la 14,42 anul trecut până la 10,39 anul acesta, indicând o subevaluare a acțiunilor de la BVB.
Indicele BET, indicele celor mai tranzacționate zece companii listate, înregistrează o creștere de circa 9% față de sfârșitul anului trecut, iar BET-FI, indicele celor cinci SIF-uri, o scădere de aproximativ 10%. SIF-urile au rămas chiar și pe scădere în topul celor mai tranzacționate acțiuni de la BVB, scăderea adâncind gradul de subevaluare a companiilor.
„Nu știm ce ne rezervă anul 2011, deși acesta ar trebui să fie puțin mai bun decât 2010“, spune Răzvan Pașol, președintele Intercapital In­vest. Casa de brokeraj a reușit să intermedieze tranzacții în valoare de 488 milioane lei în primele 11 luni, cifră cu care se situează pe locul al 11-lea în topul intermediarilor.
Pe primul loc se situează BRD Groupe Société Générale, cu un total de 2,56 miliarde lei, urmată de Raiffeisen Capital & Investment, cu 1,77 miliarde lei, și de KBC Securities România, cu 1,32 miliarde lei. Pe locul al patrulea se află ING Bank, cu 1,13 miliarde lei, iar pe următorul, BR Securities, cu 1,07 miliarde lei. Acestea sunt, de altfel, singurele case de brokeraj cu sume intermediate mai mari de un miliard de lei, IFB Finwest, de pe locul al șaselea, adunând doar 999,1 milioane lei. Activitatea bursei nu este așteptată să crească semnificativ nici în decembrie, în ciuda sfârșitului de an, când investitorii încearcă să-și regleze portofoliile și impozitele.

10,39
a fost nivelul mediu al indicatoru­lui PER (raportul dintre cota­ție și profitul companiei) la BVB la finele lui noiembrie, în scădere de la 14,42 anul trecut


Orice companie din România trebuie să știe că se poate finanța și prin intermediul bursei, iar BVB intenționează să faciliteze accesul la informație.
Valentin Ionescu, director general al BVB