Motivul invocat a fost crearea și întreținerea unui mecanism de conflicte de interese la nivelul conducerii SIF4, care aduce prejudicii semnificative acționarilor.

Încrengătura conflictelor de interese și a ilegalităților scoase la iveală de membrii AISIF, prezenți la această AGEA, este deosebit de gravă, se arată într-un comunicat al Asociației.

Pe de o parte, este vorba de conflictul de interese dintre SIF Muntenia (SIF4) și SIF Banat Crișana (SIF1), care deține peste 5% din capitalul SIF4 și peste 99% din SAI Muntenia, administratorul SIF4.

La fel de grav este, potrivit AISIF,  conflictulul de interese dintre SIF4 și numeroasele SAI-uri care prin intermediul resurselor SIF4, distribuite de SAI Muntenia, formează un acționariat cu peste 20% din capitalul SIF4.

Acestea au ajuns, în prezent, să controleze toate deciziile din Adunările Generale, se mai arată în comunicat.

„În consecință, prejudiciul invocat de membrii AISIF se regăsește în administrarea neperformantă a SIF4 și în risipirea resurselor societății către acționariatul creat de SAI Muntenia pentru a-și asigura voturi în adunările generale.

Sunt afectați, astfel, peste 6 milioane de investitori care dețin mai mult de 70% din capitalul SIF4. Cu alte cuvinte, este vorba de o situație de discriminare față de milioanele de investitori, marea majoritate acționari mici SIF4.

Cum era de așteptat, argumentele în sprijinul revocării administratorului SAI Muntenia nu s-au regăsit în rezultatul votului.

Acesta a fost determinat tocmai de structura conflictelor de interese din cadrul SIF4.

Astfel, la punctul privind revocarea administratorului, SAI Muntenia Invest, s-au exprimat 189.026.961 voturi împotriva, 43.361.500 abțineri iar 62.729.794 voturi pentru”, se mai arată în comunicat.

Se cere intervenția ASF

Florian Munteanu, preşedintele AISIF și acționar la SIF4, a declarat: „Există acţionari care, conform Regulamentului UE nr. 231/2013, prezintă un conflict de interese faţă de SAI Muntenia Invest şi ar fi trebuit să se abţină de la vot”

Prin intermediul AISIF, acționarii care nu au conflicte de interese cu SIF4, s-au adresat Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) cerându-i să intervină pentru a le apăra drepturile, și pentru a aplica legea 74/2015 și regulamentul UE 231/2013.

Aceste norme prevăd obligativitatea ca administratorii FIA (Fonduri de Investiții Alternative) să ia toate măsurile rezonabile pentru evitarea conflictelor de interese care îi pot prejudicia pe investitorii acelui FIA.