Administratorul SIF4, SAI Muntenia Invest, a refuzat să ofere KPMG acces la mai multe informații auditorului deoarece le-a considerat fie confidential,e fie nerelevante.

De exemplu, SAI Muntenia a considerat confidențiale față de proprii acționari câte acțiuni dețin la SIF4 fondurile care au primit plasamente de sute de milioane de lei de la SIF4.

Deși o parte din aceste informații se regăsesc chiar pe site-ul BVB, SAI Muntenia a refuzat să furnizeze oficial aceste informații cerute de acționari pentru că le-a considerat confidențiale, în cadrul unui audit, față de proprii acționari, au declarat pentru CAPITAL acționari nemulțumiți de politica SAI Muntenia.

Fondurile cunoscute

Din informații publice pe site-ul BVB se cunosc următorii acționari: SAI Swiss Capital, SAI BRK Financial Group, SAI Certinvest și Romania Strategy Fund.

Acești acționari dețineau împreună la sfârșitul primului semestru al acestui an aproximativ 20,50% din capitalul SIF4, evaluat la acea dată în piață la aproximativ 241.000.000 lei.

Acționarii care au cerut audit la SIF4 au vrut să afle și detaliile altor posibile fonduri care să fi cumpărat cu banii SIF4 acțiuni la SIF4, dar SAI Muntenia a refuzat să furnizeze aceasta informație auditorului KPMG.

Însă este informație publică faptul că fondurile menționate sus (sau SAI-urile care le administrează) sunt acționarii SIF4, iar, de asemenea, este informație publică faptul că SAI Muntenia a plasat peste 200.000.000 lei în aceste fonduri.

Deci aceste fonduri, indubitabil, au cumpărat acțiuni SIF4 și cu banii SIF4, și vorbim de enorm de multe acțiuni, atât de multe încât să însemne majoritatea prezenței la adunările generale ale acționarilor.

Acuzația acționarilor SIF4 că SAI Muntenia, deținută de SIF Banat Crișana (SIF1) condusă de Bogdan Drăgoi, a plasat banii SIF4 în niște fonduri care cu banii respectivi au cumpărat și acțiuni SIF4 este una care se verifică.

Ceea ce deranjează de fapt acționarii SIF4 este magnitudinea acestei fapte, deoarece fondurile care au avut peste 222.000.000 lei plasați de la SIF4 la sfârșitul primului semestru al acestui an au avut acțiuni la SIF4 evaluate la aproximativ 241.000.000 lei.

Putem calcula valoarea unei investiții de aproximativ 20,50% din capitalul SIF4 (așa cum aveau acționarii menționați sus), iar la aceasta sumă putem adăuga deținerea SAI Star Asset Management despre care, conform surselor noastre, știm că ar fi vreo 1,8% din capitalul SIF4.

SAI Star Asset Management, ca și fondurile enumerate mai sus, a primit plasamente importante de la SIF4. Se face un total de aproape 22,3% din capitalul SIF4, evaluat în piață la aproximativ 241.000.000 lei la sfârșitul primului semestru al acestui an.

Deci acuzația acționarilor SIF4 că banii lor sunt folosiți de SAI Muntenia pentru a-și construi un acționariat favorabil este, conform datelor publice, una adevărată.

Apărarea SAI Muntenia, de-a lungul timpului, a fost că ea nu controlează aceste SAI-uri/fonduri și că ele în mod independent au decis să investească în acțiuni SIF4.

Ceea ce însă SAI Muntenia nu poate nega este faptul că aceste SAI-uri/fonduri câștigă milioane de lei pe an, banii acționarilor SIF4, datorită unor contracte încheiate cu SAI Muntenia, aspect care întreține nu numai un conflict major de interese între SAI Muntenia și aceste fonduri, dar și creează discriminare față de ceilalți acționari, ceea ce îi revoltă. Iar astfel de situații nu sunt tolerate în piețele reglementate din Uniunea Europeană.

Împotriva atragerii răspunderii

Acuzația că aceste acțiuni au fost utilizate la vot în favoarea SAI Muntenia este de asemenea una adevărată, și verificată chiar în luna aprilie a acestui an când acționarii nemulțumiți au cerut atragerea răspunderii SAI Munteni, iar SAI Swiss Capital și SAI BRK Financial Group, doi din acționarii care erau prezenți în sală, au votat împotriva atragerii răspunderii SAI Muntenia.

Acești acționari au primit fiecare zeci de milioane de lei, banii SIF4, conform contractelor de administrare încheiate cu SAI Muntenia, bani cu care au cumpărat cantități importante de acțiuni SIF4.

Iar acești acționari primesc sume importante pentru administrarea acestor plasamente, deci aveau toate motivele să nu voteze atragerea răspunderii administratorului SIF4, SAI Muntenia.

Conform raportului de audit al KPMG, SAI Muntenia a refuzat să furnizeze documentația privind evitarea conflictului de interese în legătură cu administratorii fiecărui fond de investiții în care SIF4 avea/are dețineri, în conformitate cu prevederile regulamentului UE 231/2013.

Având în vedere faptul că SAI Muntenia are încheiate contracte cu sume foarte mari, totalizând milioane de lei pe an, cu aceste fonduri iar aceste fonduri au cumpărat chiar cu banii respectivi (într-o proporție covârșitoare) cel puțin peste 22% din capitalul SIF4, unde administrator este tocmai SAI Muntenia, nici nu se poate vorbi de evitarea conflictelor de interese.

SAI Muntenia plătește din banii SIF4 următoarele SAI-uri sau fonduri care se regăsesc și la acționariatul SIF4:

SAI Swiss Capital

SAI BRK Financial Group

SAI Certinvest

Romania Strategy Fund

SAI Star Asset Management

Fondurile acestea au cumpărat peste 22% din capitalul SIF4 unde administrator este SAI Muntenia, și au un istoric impecabil de vot în favoarea SAI Muntenia.

Deci existența conflictelor de interese este de domeniul evidenței.

Refuzul SAI Muntenia să furnizeze auditorului, KPMG, documentația privind evitarea conflictului de interese cu aceste SAI-uri și fonduri pare să fie doar un act de auto-apărare disperată în fața unor fapte documentate.

De amintit că legea 74/2015 și regulamentul UE 231/2013 nu permit crearea sau întreținerea de conflicte de interese în cadrul unui Fond de Investiții Alternative, așa cum sunt SIF-urile, în detrimentul acționarilor. Acționarii SIF4 au cerut intervenția Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). ASF până acum pare mai degrabă de partea SAI Muntenia și ignoră să intervină pentru protejarea investitorilor.

Rămâne de văzut, după apariția acestui raport de audit, devastator pentru imaginea SAI Muntenia, dacă ASF va continua să ignore acționarii SIF4 și să protejeze SAI Muntenia, administratorul SIF4.

Foarte mulți acționari SIF4, dar și cei de la SIF1 și SIF5 (SIF Oltenia), de-a lungul timpului au considerat că adevăratul vinovat pentru astfel de fapte ar fi Bogdan Drăgoi, deoarece el ar fi de fapt deținătorul real al controlului celor trei SIF-uri, împotriva voinței acționarilor reali.

Proces verbal cu acționari la AGOA din aprilie 2021