"În ultimele săptămâni, cotaţiile utilităţilor au fost animate de decizia care obligă companiile de stat să distribuie cel puţin 90% din profitul pe anul trecut sub formă de dividende (sau vărsăminte), faţă de minimum 50% valabil până acum. Cel puţin pe termen scurt, investitorii au lăsat deoparte îngrijorările legate de lipsa investiţiilor şi cadrul de reglementare nefavorabil, atraşi de posibilitatea unor distribuţii generoase. Rezultatele financiare anuale, publicate la mijlocul acestei săptămâni, au permis conturarea unor aşteptări mai exacte", susţine Georgiana Androne, analist de investiţii.

Analiza arată că Transelectrica TEL a suferit o scădere de 8,7% a veniturilor operaţionale faţă de 2015, ca urmare a reducerii tarifelor reglementate, în timp ce cantitatea de energie transportată a rămas relativ constantă. Profitul operaţional a scăzut cu 18,7%, depăşind, însă, nivelul bugetat; profitul net a coborât cu 20,5%.

Potrivit ratei minime de distribuţie impusă acum prin lege, Transelectrica ar putea plăti un dividend brut de 3,50 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 10,62% la preţul de referinţă al închiderii de ieri.

"După rezultatele modeste din primele nouă luni, Transgaz TGN a reuşit o revenire puternică în ultimul trimestru, vremea rece crescând consumul de gaze. La nivel anual, compania a marcat o creştere a veniturilor din exploatare de 12%, în cadrul căreia veniturile din transportul intern au avansat cu 8%. La rândul lor, profitul operaţional şi cel net au marcat creşteri de 19,1%, respectiv 21,9%, rezultatul net atingând un maxim post-listare. La o rată de distribuţie de 90% către acţionari, Transgaz ar putea plăti un dividend brut de 45,54 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 12,65% la preţul de referinţă al închiderii de ieri', se spune în analiza Tradeville.

Potrivit analizei, Electrica EL a publicat deocamdată doar rezultatele preliminare individuale, mai puţin relevante pentru tabloul operaţional. În loc de venituri din furnizarea şi distribuţia de energie electrică, a raportat venituri din dividendele încasate de la sucursale, în calitate de companie-mamă – iar diferenţa dintre cele două este de un ordin de mărime. În acest context, informaţiile despre cheltuielile aferente perioadei 2008 – 2010 sau provizioanele aferente anului trecut sunt mai dificil de integrat. Dividendul pentru 2016 va fi plătit din profitul consolidat, iar analiştii spun că aşteaptă rezultate mai detaliate pentru a putea face o estimare.

"Nu în ultimul rând, transportatorul de produse petroliere Conpet (COTE) a raportat o scădere de 0,3% a veniturilor din exploatare faţă de 2015. Evoluţia bună a segmentului de importuri nu a putut compensa segmentul intern, care încă reprezintă 78% din totalul veniturilor. Îngrijorător pentru potenţialul viitor de creştere, cantitatea contractată de Lukoil a ajuns anul trecut la maximul capacităţii de prelucrare a rafinăriei. Profitul din exploatare a crescut cu 8%, iar cel net cu 1,8%. La o rată de distribuţie a profitului de 95%, similară celei din ultimii ani, Conpet ar putea oferi un dividend de 7,06 lei/acţiune, echivalentul unui randament brut de 7,16% la preţul de referinţă al închiderii de ieri. Nu excludem nici propunerea unui dividend excepţional din rezervele de numerar ale companiei", se mai spune în analiză. AGERPRES