Ionela Caprian, coordonator comunicare al Direcţiei Management Programe în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a prezentat miercuri, în cadrul Forumului Comunicatorilor Regio, de la Bran, rezultatele unei cercetări sociologice desfăşurate în luna iulie, printr-o metodologie cantitativă, pe baza anchetei sociologice prin sondaj de opinie pe bază de chestionar aplicat la nivel naţional, în regim "face to face", în mediul urban.

Au fost intervievate 2011 persoane din mediul urban, din toate regiunile de dezvoltare, proporţional cu ponderea populaţiei urban la nivel regional, marja de eroare fiind de +/-2,2% .

"Am făcut un sondaj de opinie pentru a vedea rezultatele acţiunilor noastre de informare şi publicitate. (…) La prima întrebare ‘Dacă au auzit de fonduri europene?", 96,8% au răspuns "Da", au auzit de fondurile europene", a precizat Ionela Caprian.

Aceeaşi cercetare sociologică arată că doar 43,7% dintre repondenţi au auzit de Regio, capitala şi centrele urbane medii fiind mai puţin informate decât reşedinţele de judeţ.

Întrebaţi despre domeniile în care se implementează proiectele europene, un procent semnificativ (28,5%) au indicat infrastructura, urmată de urbanism (10,3%) şi turism (5,4%).

În ceea ce priveşte principalele lucruri care le vin în minte celor chestionaţi în minte atunci când aud despre ‘Programul Operaţional Regional – Regio’, majoritatea (57%) au indicat tot infrastructura, urmată de sport (40%) şi educaţie (35,6%).

Astfel, investiţiile în infrastructură sunt prioritare pentru respondenţii din reşedinţele de judeţ, iar dezvoltarea oraşelor este considerată prioritară pentru locuitorii din oraşele ne-reşedinţe de judeţ.

Investiţiile în agricultură
şi în dezvoltarea sistemului de educaţiei sunt considerate prioritare de către locuitorii din Capitală. Dezvoltarea turismului, dezvoltarea micilor afaceri şi a serviciilor sociale îi preocupă semnificativ mai puţin pe bucureşteni decât pe cei din restul ţării, respondenţii din capitală fiind semnificativ mai preocupaţi de dezvoltarea cooperării cu ţările vecine.

La nivel regional, percepţia asupra priorităţilor spre care ar trebui orientate fondurile europene este, de asemenea, semnificativ diferită. Capitala şi sud-estul ţării sunt în mai mare măsură orientate către investiţii în infrastructură, în comparaţie cu Regiunea Centru ce înregistrează procentul cel mai mic de alegere a acestui segment de investiţie. Dezvoltarea oraşelor este un domeniu de interes major pentru regiunile Sud şi Vest.
Sursa: Agerpres