La nivelul UE, segmentul bio reprezintă peste 7% din piaţa de produse alimentare. În România este sub 1%. Aşadar, potenţialul de dezvoltare a afacerilor în domeniu este ridicat, afirmă specialiştii.

«Există oportunităţi de pro­­­­movare şi dezvoltare a agriculturii ecologice datorită suprafeţei agricole de 14,8 mil. ha şi a solurilor nepoluate», a declarat Dragomir Damian, vicepreşedintele BIO România.  Şi în privinţa exporturilor România se situează la coada clasamentului UE: valoarea acestora este de zece ori mai mică decât a celor din Austria. Motivul? „Pentru că ei produc foarte mult bio. Poţi să câştigi mai mult dacă produci bio şi contribui astfel şi la stabilizarea pieţei“, a explicat Cristian Oneţiu, director general BIO Markt Retail Group. Cerere există, dovadă că la târgul eco BioFach 2009 din Germania companiile româneşti au primit comenzi cu 10% mai mari decât în 2008, conform lui Ioan Toncea, preşedintele Federaţiei Naţionale de Agricultură Ecologică. „Din păcate, ca urmare a lipsei de sprijin guvernamental, nu cred că le vom onora pe toate“, a adăugat el.  Pentru a acoperi cererea internă, mare parte din produsele ecologice co­mercializate sunt importate.

158-30034-16_g_53x35_nou.jpgCifre­le indicate de reprezen­­tanţii prin­cipa­lului dis­­tribuitor de produse bio, BIOlo­gistic, indică o pondere de 80% a produselor din import în totalul produselor co­mercializate. Surpriză sau nu, companiile străine cumpără din România materie primă, o procesează, pentru ca apoi să o trimită înapoi la vânzare. „Comercializăm miere de albine de la un distribuitor din Germania. Mierea are provenienţa din România“, explică Radu Panait, director de dezvoltare BIOlogistic. „Am dori să evităm aceste lucruri prin crearea verigii lipsă din acest lanţ. Din păcate, în prezent, în România, procesatorii de pro­duse bio sunt foarte puţini“, a subliniat el. „Există toată materia primă pe care un procesator ar putea-o folosi pentru produsele finite, dar agricultorii nu au încă încredere“. Preţul relativ ridicat al acestor produse este justificat prin volumul mare de muncă şi prin numeroasele certificări care trebuie obţinute. „Atenţia acordată de consumatori şi autorităţi pentru promovarea acestor produse ne face să credem că această tendinţă pozitivă nu are de suferit pe perioada de criză“, afirmă Oa­na Atomei, director Bios Italia, sucursala România, organism de control şi cer­ti­ficare a producţiilor agroalimentare eco.

158-30033-16_corn_19.jpgCe înseamnă produs bio? Bunurile rezultate din culturile ecologice care nu folosesc organisme modificate ge­netic, ape reziduale, pes­­ticide, erbicide sau fun­gicide, din animale­le care sunt hrănite cu nutreţuri ecologice, cres­cute în condiţii cât mai apropiate de mediul lor natural, fără a fi tratate cu antibiotice şi hormoni de creştere.

Pentru procesatori, cerinţele specifice se referă atât la provenienţa materiei prime, cât şi la cantităţile ce se includ în produsul final, iar comercianţii trebuie să deţină certificate de conformitate pentru fiecare produs şi să asigure condiţiile specifice de depozita­re. Garanţia acestor produse este dată, în principal, de etichetă, pe care trebuie să apară obligatoriu atât cantitatea şi provenienţa ingredientelor, denumirea şi co­dul organismului de certificare, cât şi sigla «ae».

158-30035-16cristianonetiu_19.jpgPreţul unui produs bio înseamnă 90% costuri şi 10% profit; în cazul produselor convenţionale, raportul este invers.
Cristian Oneţiu, director general BIO Markt Retail Group

Creştere sănătoasă

100 mil. euro este valoarea exporturilor bio în 2008, circa 80% din produsele livrate fiind materie primă

Creştere

158-30036-capital16.jpg10 mil. euro este valoarea importurilor bio în 2008, în creştere cu patru milioane de euro faţă de 2007

4.168 de operatori economici bio erau înregistraţi în evidenţele oficiale

260.000 tone este producţia bio obţinută în 2008, cu peste 50% mai mare faţă de 2007

220.000 hectare de teren au fost cultivate cu produse bio în 2008.Suprafaţa cultivată ar trebui mărită de şase ori pentru a acoperi cererea

Subvenţii
Câţi bani vin de la stat
– 50% din taxa de inspecţie şi certificare (max. 900 lei)
– 425 lei/ha pentru culturi pe teren arabil, păşuni, fâneţe în perioada de conversie (max. 20 ha)
– 700 lei/ha  pentru culturi de viţă-de-vie şi livezi în perioada de conversie (max. 20 ha)
– 75 lei/familia de albine, certificată «ae» (max. 50 de familii).