Bateria, numită Tesla Powerwall, poate stoca electricitatea furnizată de panouri solare sau de rețeaua de electricitate în momentul în care se livrează energie ieftină — îndeosebi noaptea, a precizat firma. Ea poate fi folosită și în cazul unor opriri de curent, adaugă Tesla.

Bateria, concepută pentru a fi fixată pe peretele casei sau în garaj, ar putea face locuințele dotate cu panouri fotovoltaice total independente de rețelele electrice tradiționale.

"Scopul nostru este transformarea totală a infrastructurii energetice mondiale, pentru a o face durabilă și fără emisii de carbon", a declarat Elon Musk.

Bateria care costă 3.500 de dolari este disponibilă în majoritatea ţărilor dezvoltate,  dar putea fi folosită însă și regiuni în curs de dezvoltare, unde rețelele electrice sunt adesea puțin fiabile, în pofida unei abundente energii solare.

Bateria ar putea juca un rol asemănător celui în care telefonul mobil a înlocuit liniile terestre, a adăugat patronul Tesla, care deține 26,7% din acțiunile companiei, estimate la peste 7 miliarde de dolari pe Wall Street.