Sâmbătă, 11 decembrie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a amis o avertizare de Cod portocaliu de inundații valabilă pentru râuri din județele: Argeș, Buzău, Covasna, Dâmbovița,Gorj, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Sibiu și Vâlcea.

„Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Vâlcea, Dâmboviţa şi Prahova”, au transmis hidrologii din România.

Cod portocaliu de inundații

În intervalul 12 decembrie, ora 02:00 și 12 decembrie, ora 24:00, vor exista pericole de inundații pe râurile din bazinele hidrografice:

Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H.

Sadu – amonte S.H. Rovinari

Gilort – bazin superior (judeţul Gorj)

Motru – bazin amonte S.H. Târmigani (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)

Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea)

Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin – amonte acumularea Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş)

Râul Doamnei – bazin superior

Râul Târgului – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Argeş)

Dâmboviţa – bazin amonte S.H. Malu cu Flori şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Malu cu Flori – amonte S.H. Râncaciov (judeţele: Argeş şi Dâmboviţa)

Ialomiţa – bazin amonte S.H. Târgovişte, Cricovul Dulce (judeţele: Dâmboviţa şi Prahova) Prahova (judeţele: Prahova şi Ialomiţa)

Buzău – afluenţii aferenţi sectorului aval acumularea Siriu – amonte S.H. Măgura (judeţele: Buzău, Covasna şi Prahova).

Tot sâmbătă, 11 decembrie, ANM a transmis că este în vigoare un Cod galben de ninsori și unul galben de ploi însemnate cantitativ în 13 județe din țară.

Cod galben de ploi, ninsori şi viscol până duminică seara în aproape toată România

De asemenea, Autoritatea Națională de Meteorologie a transmis că a intrat în vigoare un Cod galben de ploi şi ninsori puternice şi Oltenia, Muntenia, Banat şi Moldova, dar şi un Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol la munte, pentru 13 judeţe. Informarea meteo, în vigoare de sâmbătă ora 14.00 până duminică ora 20.00, anunţă ploi şi ninsori moderate cantitativ şi intensificări ale vântului.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a ţării. În cursul după-amiezii de sâmbătă (11 decembrie) va ploua mai ales în regiunile sudice, iar în noaptea de sâmbătă spre duminică (11/12 decembrie) şi în restul teritoriului. La munte vor fi precipitaţii mixte, dar treptat în cursul nopţii la altitudini de peste 1700 m, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă.