Raed Arafat este de părere că oamenii trebuie fie foarte atenți în următoarea perioadă pentru a evita un val pandemic mult mai dur decât cel de până acum. În acest context, el a venit cu o serie de recomandări.

Șeful DSU susține că este nevoie de o serie de limite în timpul adunărilor de sărbători, astfel încât România să se apropie cât mai mult de normalitate.

„Înțelepciunea trebuie să fie înainte de orice. Să fii înțelept înseamnă să stai liniștit, să te gândești cu capul, chiar dacă situația este neplăcută, chiar dacă situația nu este cum ne-o dorim, să fie totul perfect și normal. Totuși, să acceptăm că, poate, cu niște limite anul acesta, anul viitor, cel mai probabil, vom ajunge, la sfârșitul anului, să avem totul mai mult spre normalitate, fără aceste limite”, a declarat Raed Arafat.

Totodată, el a mai adăugat că autoritățile pot avea nenumărate recomandări, însă cel mai important este ca oamenii să înțeleagă mesajul. „Noi putem recomanda orice, important e ca oamenii să înțeleagă”, a punctat șeful DSU.

Raed Arafat a mai spus că în urma unei întâlniri cu Lucian Bode a vorbit despre măsurile pe care le aplică entitățile economice.

„Am avut întâlnire cu dl. ministru Bode, cu reprezentanții de la retaileri, au mai fost întâlniri cu HoReCa, cu alții, deci de ei depinde respectarea regulilor, pentru că dacă ei cer oamenilor să le respecte și le aplică la intrare în entitățile lor economice, ei vor ajuta să evităm un val mai serios, care să ducă la măsuri mai restrictive”, a arătat Raed Arafat.

Câte persoane au voie într-un apartament

În același timp, el le-a recomandat românilor, ca în situația în care ajung la restaurant și nu li se cere certifcatul verde, mai bine să nu intre, în contextul în care pericolul de infectare poate fi destul de mare.

„Dacă mă duc la restaurant și nu-mi cere nimeni certificatul la intrare, mai bine nu mai intru și nu mai stau, pentru că probabil nici celorlalți – cu care am de împărțit același aer câteva ore – nu le-a fost cerut. Dacă vedem că nu se respectă regulile, dacă vrem să ne protejăm, mai ales că în restaurant n-ai cum să mănânci purtând mască, dar dacă ospătarii nu poartă mască, dacă nu avem dezinfectanți, dacă vedem că nu controlează, atunci nu stăm, asta este, dacă vrem să ne protejăm.

Dacă stăm, ne asumăm riscul, pentru că asta înseamnă că pe restaurantul respectiv nu-l interesează siguranța clienților lui. Nu se cere mult, se cere doar respectarea unor reguli, iar respectarea acestor reguli este o condiție pentru a trece prin această situație cât mai ușor posibil. Asta e ceea ce trebuie să facem, pe lângă vaccinare – cine vrea să facă, asta este cea mai recomandată metodă pentru a ne proteja față de formele grave, pentru a reduce riscul de infecție – și 2. respectarea măsurilor de sănătate publică”, a arătat Raed Arafat.

În ceea ce privește organizarea petrecerilor de sărbători, Raed Arafat a vorbit despre numărul de persoane care pot fi chemate acasă. Șeful DSU susține că este important ce persoane invităm acasă și dacă ele pot fi sau nu un pericol pentru noi. El nu a precizat un număr exact de persoane admise, însă a adăugat că regulile trebuie respectate.

Raed Arafat, reguli la masa de Crăciun

„Știu că Germania are astfel de abordări, Marea Britanie avea și poate că va avea astfel de abordări, Olanda are astfel de abordări, țările nordice toate au posibilitatea să aplice astfel de reguli, noi nu avem această regulă – în casa oamenilor să le spunem cu câți. Noi le recomandăm ca și acolo să respecte regulile, dacă au de gând să facă chefuri în apartament, să limiteze numărul oamenilor și să se asigure că cei care vin, totuși, sunt testați, sunt trecuți prin boală, sunt vaccinați. Chiar în casa ta, dacă vrei să inviți mai mulți, asigură-te că oamenii pe care îi inviți nu te pun în pericol și nu pun pe alții în pericol.

Depinde cât de mare e apartamentul, ce condiții sunt, dar trebuie să te asiguri să nu fie îmbulzeală, să nu fie aglomerat, să nu fie foarte mulți din diferite case, din diferite gospodării, cum zicem noi, pentru că asta înseamnă că riscul de a aduce infecția și de a o transmite”, a completat Raed Arafat.

Un alt subiect abordat de șeful DSU l-a reprezentat masa de familie. Potrivit acestuia, dacă oamenii trăiesc împreună, acest lucru nu ar fi o problemă însă dacă este vorba de oaspeți, o recomandare a șefului DSU este testarea COVID pentru a evita o răspândire a virusului, în special în cazul în care este vorba despre persoane în vârstă.

„Dacă fac un test, nu-i costă nimic, doar ar putea preveni să se răspândească boala chiar în rândul lor, mai ales dacă au persoane în vârstă. Dacă ai oameni în vârstă la masă, dacă ai oameni în vârstă nevaccinați la masă, este bine ca toată lumea să se testeze, ca să previi să infectezi persoanele în vârstă”, a mai spus Raed Arafat.