Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a declarat miercuri, în cadrul unei întâlniri de lucru cu profesioniștii din domeniul sănătății la Târgu Mureș, că se urmărește semnarea unui nou contract începând cu data de 1 iulie.

Persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca cele asigurate

Acesta va avea o serie de modificări, însă nu spectaculoase, și va păstra cam aceleași valori ca și contractul actual.

„Încercăm să modificăm un contract în care vor fi câteva noutăți, nu spectaculoase. Dar cred că dacă vom reuși împreună – nu singură, împreună, eu îmi asum, dar vreau să vă asumați alături de mine și de toți acești oameni care și-au pus pielea în joc – vreau să vă rog frumos să vă asumați și să faceți tot ce trebuie în așa fel încât, la 1 iulie 2024, să putem continua, măcar cu aceleași valori, acest contract în așa fel încât să-l ducem cu demnitate până la capăt, respectând trei principii: dialog, respect, valorizare. Ăsta ar fi punctul unu, echilibru și stabilitate, punctul doi și trei în sistem”, a declarat Valeria Herdea, în întâlnirea de lucru organizată la Instituția Prefectului – Județul Mureș.

Șefa CNAS a subliniat că prin noul contract, din 1 iulie 2024, persoanele neasigurate vor avea aceleași drepturi ca cele asigurate, existând promisiunea din partea Băncii Mondiale că serviciile medicale respective vor fi plătite.

Valeria Herdea a precizat că „în sistemul medical, întâmplător sau nu, există și bani”, iar unul dintre lucrurile pe care și le dorește este să ajute medicii să găsească acei bani și să poată să-şi dezvolte serviciile.

„La 1 iulie 2023, contractul nou pentru care s-a muncit de la Colegiul Medicilor, dar eram pe partea cealaltă a mesei, și-a propus să aducă și serviciile în atenția noastră și să poată fi remunerate. Anul acesta, contractul de la 1 iulie 2024 va aduce persoanele neasigurate și promisiunea Băncii Mondiale că vor fi plătite aceste servicii, vor avea aceleași drepturi ca și persoanele asigurate, în virtutea faptului că în Constituție scrie că suntem cu toții egali”, a subliniat Valeria Herdea.

Șefa CNAS a precizat că se încearcă schimbarea mai multor lucruri, dar este foarte greu. Ea a adăugat că „e un an dur, un an cu plin de încercări”.

valeria herdea CNAS
SURSA FOTO: Inquam Photos / Malina Norocea

Președintele CNAS a spus că se încearcă găsirea unor soluții

Președintele CNAS a mai spus că deși cunoaște foarte bine sistemul, și de pe poziția de pacient și de pe poziția de medic, există foarte multe probleme, însă se concentrează pe găsirea de soluții.

Valeria Herdea, a explicat că în prezent există 10.070 de medici care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dintre care 3.473 sunt medici de familie care furnizează asistență medicală ambulatorie și 1.059 pentru asistența paraclinică. De asemenea, există 372 de medici în spitale civile și 342 în spitale private.

În ceea ce privește prezența medicilor de familie, Herdea a menționat că există 1.529 de locuri de medic de familie neocupate și 190 de localități fără puncte de lucru, ceea ce înseamnă lipsă totală de asistență medicală, iar 1.043 de localități au un deficit în ceea ce privește prezența medicilor de familie.

Legat de finanțare, Herdea a menționat că au cerut 90 de miliarde de lei, însă au obținut doar 62 de miliarde, iar din aceștia, 44,5 miliarde sunt alocate pentru bunuri și servicii, cu 30% pentru spitale, 8% pentru medicina de familie, 6% pentru ambulator și 1% pentru stomatologie. Ea a mai menționat că există 17 programe curative în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, iar programele de prevenție sunt gestionate de Ministerul Sănătății.