1200 de lei în plus la salariu după negocieri cu sindicatele

Sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) au stabilit agenda pentru o nouă întâlnire a Comisiei de Negociere pentru indexări la salariu. CEO este angajatorul a 9.100 de persoane și reprezintă cel mai important producător de energie electrică din România, bazată pe cărbune.

După discuțiile de la Ministerul Energiei, liderii federațiilor din CEO au anunțat că s-a obținut majorarea lefurilor cu 1200 de lei brut, adică minerii vor primi circa 650 de lei net.

La negocierile privind Contractul Colectiv de Muncă la nivelul Complexului Energetic Oltenia au participat Federația Națională a Sindicatelor din Electricitate „Univers” și Federația Națională Mine Energie. Acestea au reprezentat ultimele discuții pe marginea acestui contract. Negocierile s-au axat în special pe stabilirea unui procent care să asigure un fond pentru avansare sau promovare pentru angajații companiei energetice.

Salariile se vor indexa

Așa cum este cunoscut, în urma discuțiilor desfășurate la Ministerul Energiei la finalul săptămânii trecute, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește Complexul Energetic Oltenia. Cu aprobarea ministrului Energiei, Sebastian Burduja, s-a decis indexarea salariilor la Complexul Energetic Oltenia cu o sumă fixă de 1.200 de lei brut pentru fiecare angajat.

Conform înțelegerilor stabilite între sindicate, administrație și acționarul principal, respectiv Ministerul Energiei, în decurs de 2 luni, reprezentanții Ministerului Energiei s-au angajat să reglementeze legislativ aspectele referitoare la rezerva de capacitate. Aceste sume vor fi plătite către Complexul Energetic Oltenia în situația în care energia produsă pe bază de cărbune nu va mai fi introdusă pe piața de energie.

Negocierile vor continua

Trebuie menționat că începând cu 1 ianuarie 2026, cele trei grupuri energetice pe bază de cărbune și cele patru cariere miniere care vor rămâne la companie vor fi transferate în rezerva de capacitate. Producția va avea loc doar atunci când va exista nevoie și numai cu aprobarea Ministerului Energiei. Se va implementa un mecanism de sprijin financiar pentru a asigura plata lucrătorilor în perioadele în care producția de cărbune și energie electrică nu este activă.

De asemenea, s-a hotărât că negocierile privind salariile compensatorii și veniturile suplimentare pentru o perioadă de patru ani, în cazul unui program de concediere colectivă, vor continua în viitorul apropiat la Ministerul Energiei, alături de conducerea instituției.

Este important de menționat că negocierea pentru noul Contract Colectiv de Muncă la nivelul Complexului Energetic Oltenia trebuie finalizată până pe 15 aprilie. Cu un număr de 9.100 de angajați, complexul reprezintă cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România.