FĂRĂ cuțite în mașină! Primești amendă de până la 10.000 de euro

Când te așezi la volan, trebuie să fii atent la toate obiectele pe care le ai cu tine deoarece deținerea unor obiecte poate avea consecințe serioase.

Clubul General Automobilistic German (Allgemeiner Deutscher Automobilclub – ADAC) trage un semnal de alarmă cu privire la repercusiunile ce pot apărea.

Fie că este purtat din greșeală, din motive practice sau dintr-o nevoie de siguranță, transportul unui cuțit în mașina ta poate atrage sancțiuni severe întrucât legea privind portul armelor se aplică în orice situație. Există riscul de amenzi considerabile pentru cei care transportă anumite tipuri de cuțite în mașina lor.

Conform sursei citate anterior, există interdicții clare referitoare la purtarea anumitor tipuri de cuțite, atât în general, cât și în propria mașină. Dacă nu există un motiv legitim pentru a avea cuțitele interzise asupra ta poți fi pasibil de o amendă de până la 10.000 de euro. Totuși, există excepții. De exemplu, un măcelar care se deplasează la locul de muncă, poate justifica necesitatea unui cuțit.

Pur și simplu cărarea cuțitelor în mașină, fără a le depozita într-un container închis, poate avea consecințe grave. O greșeală frecventă este să crezi că depozitarea cuțitelor în torpedou este suficientă pentru a evita eventualele probleme legale. Potrivit sursei citate anterior, simplul transport al cuțitelor, fără a le depozita în mod corespunzător, poate atrage sancțiuni legale în timpul unui control de poliție.

Pe „lista neagră” a cuțitelor interzise sunt:

  • cuțitele pliabile pentru o singură mână;
  • cuțitele cu lamă fixă ​​de peste 12 centimetri lungime;
  • cuțite de bucătărie.
permis de conducere, politie
SURSA FOTO: Dreamstime

Atenție la folosirea luminilor de avarie

Începând cu acest an, șoferii din România trebuie să fie mai atenți deoarece luminile de avarie pornite fără un motiv justificat poate atrage amenzi mai mari. Din acest an, amenda pentru această abatere s-a majorat la 165 de lei, cu 20 de lei mai mult decât în anul precedent.

Practica destul de răspândită în trafic de folosire a luminilor de avarie pentru a staționa în locuri unde acest lucru este interzis devine din ce în ce mai costisitoare pentru șoferi. Legislația rutieră clarifică situațiile în care este permisă staționarea cu luminile de avarie pornite.

Pentru a evita sancțiunile, șoferii trebuie să țină cont de situațiile în care este permisă folosirea luminilor de avarie. Regulamentul rutier specifică că acestea se folosesc în următoarele circumstanțe:

  • când vehiculul este oprit involuntar pe partea carosabilă;
  • când vehiculul se deplasează foarte încet și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic;
  • când autovehiculul este remorcat;

Conform legislației rutiere, conducătorii de autovehicule și șoferii de tramvaie trebuie să activeze luminile de avarie, în mod succesiv, în ordinea opririi și în cazul în care această manevră este impusă de blocarea circulației pe sensul de mers.

„Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, ne amintește Poliția Română.