Acte necesare când conduci

Acte necesare când conduci. Conform noilor prevederi ale Codului Rutier 2024, șoferii sunt puși în fața unei obligații clare: să aibă asupra lor documentele în original atunci când se află la volan. Această măsură este importantă, deoarece prezentarea de copii ale documentelor nu mai este suficientă. Mai mult, poate atrage amenzi considerabile pentru șoferii opriți în trafic.

Codul Rutier 2024 stabilește că, la cererea polițistului rutier, conducătorii auto sunt obligați să înmâneze:

  • documentul de identitate
  • permisul de conducere
  • documentul de înmatriculare a vehiculului

Toate aceste documente trebuie să fie în original. În caz contrar, aceștia riscă să primească amenzi piperate.

Amenzi între între 990 și 1.320 de lei

Amenzile vor fi aplicate nu doar în situația în care șoferul nu are deloc documentele asupra sa, ci și atunci când prezintă doar copii ale acestora. Potrivit Codului Rutier, nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni sub forma a 6-8 puncte de amendă.

Codul Rutier spune că asigurarea obligatorie RCA poate fi prezentată sub formă de copie sau în format electronic.

Amenda pentru nerespectarea acestei obligații este încadrată în clasa a III-a de sancțiuni și poate ajunge la valori cuprinse între 990 și 1.320 de lei.

Polițiștii au posibilitatea să verifice rapid identitatea conducătorului auto prin intermediul stației de comunicare. Există, însă, circumstanțe în care sistemul poate întâmpina dificultăți. De aceea, importanța prezentării documentelor originale în trafic este cu atât mai accentuată, asigurând respectarea legii și evitarea consecințelor neplăcute pentru șoferi.

politia romana
Poliția Română în trafic/SURSA FOTO: Dreamstime

Obiectele obligatorii pentru șoferi pe timpul iernii

Șoferii sunt obligați să se asigure că dispun de toate elementele esențiale în portbagaj pentru a asigura o circulație în condiții de iarnă în condiții de siguranță.

Pe lângă anvelopele de iarnă și dispozitivele antiderapante, conducătorii auto mai trebuie să aibă și alte obiecte în dotare pentru a face față cu succes drumurilor acoperite de:

  • zăpadă
  • gheață
  • sau polei

Potrivit prevederilor Codului Rutier, în sezonul rece, șoferii sunt obligați să aibă în portbagaj un sac cu nisip și o lopată. Ele sunt esențiale atunci când șoferul trebuie:

  • să deszăpezească mașina
  • să facă față unui traseu dificil din cauza condițiilor meteo nefavorabile

La fel de important, pe timpul iernii, este ca șoferii să își dea jos zăpada de pe mașini. Aceasta reprezintă un pericol în trafic. Cei care nu o fac sunt amendați cu 430 de lei de către polițiști.